„Přístroj je schopen rozpoznat srdeční aktivitu a laického zachránce vede v případě potřeby, a to krok po kroku, hlasitými hlasovými pokyny k provedení defibrilace, kterou postižený s náhlou zástavou oběhu potřebuje co nejrychleji," říká mluvčí krajských záchranářů a záchranář pro urgentní medicínu Václav Ondra.

Zdravotnická záchranná služba rozmisťuje AED v rámci pilotního projektu. Řada z nich je v soukromém vlastnictví a záchranáři se s jejich majiteli domluvili na spolupráci. „Cílem je rozmístění přístrojů po Plzeňském kraji, a to do lokalit vytypovaných pro častější výskyt náhlé srdeční zástavy, případně do míst, kde je pravděpodobný příjezd zdravotníků v čase nad pět minut," pokračuje Ondra.

Místa, kde AED mají, poznáte podle velkých zelenobílých samolepek.

Pacient, kterého postihne zástava oběhu, je v akutním ohrožení života. nedýchá, nebije mu srdce, nehýbe se. Srdce nepumpuje krev do těla, třese se, a jediný způsob, jak vrátit jeho aktivitu do normálu, je právě defibrilace. Elektrický výboj, který zastaví míhání neboli fibrilaci srdečních komor.

„Při volání na tísňovou linku 155 si mobilní telefon přepněte na hlasitý odposlech. Dispečer se bude informovat o zdravotním stavu postiženého a pokud zhodnotí nutnou přítomnost AED u pacienta, vysílá na místo ještě během hovoru nejbližší posádku s lékařem a také majitele přístroje AED, který je blízko a bude pokračovat v resuscitaci," radí Vondra, jak člověku se zástavou přivolat pomoc.

Pokud je defibrilace provedena do pěti minut, udávají statistiky zdravotníků přežití v 94 procentech případů. Právě proto chtějí, aby takzvaných automatizovaných defibrilátorů bylo co nejvíce. „Současně vytváříme vzdělávací kampaň ke zvýšení povědomí o srdeční zástavě a základních resuscitačních postupech včetně použití AED," dodal Ondra.