I proto se v prostorách bývalé kotelny nachází bazén o rozměrech 4 x 6 metrů, samostatná vana pro nejmenší miminka, tělocvična, sprchy, menší herna s kuličkovým bazénem a nakonec i kavárna, kde se dá posedět.

„Název Hobit vznikl prozaicky a je inspirován Tolkienem. V době, kdy klub vznikal, byl velký zájem o jeho díla a mně přišlo, že ti skřítci, trpaslíčci a hobitové symbolicky k naší činnosti patří," vypráví ředitelka klubu Petra Obytová, jejíž jméno je v názvu také skryto. „Někdy to působí problémy. Lidé mi říkají paní Hobitová, navíc v mém jménu je tvrdé y, zatímco ve slově hobit měkké," směje se Obytová.

Jak od Nirvany

„Rodiče často přijdou a myslí si, že jejich miminko bude plavat jako na obalu desky od Nirvany, ale tady jde hlavně o to, aby dítě dostalo prostor na pohyb, prostor, ve kterém si bude zvykat na vodu. Dnes je trend, že se dítě nosí hodně v náručí nebo pomůcce a často se mu nedostává pohybu," říká Petra Obytová.

Ta je fyzioterapeutkou a úzce spolupracuje i s asociací dětského plavání. Ostatně je její bývalou předsedkyní. „Vše se neskutečně vyvíjí a i v plavání dětí jsou nové trendy. Jde o to správně zachytit psychomotorický vývoj. To je prioritní. V dětském věku je možné udělat spoustu chyb, které se pak mohou později projevit. Třeba bolest zad může souviset právě s přístupy k pohybu v dětství," upozorňuje Petra Obytová.

Hobit navštěvuje zhruba 300 klientů, kteří si za jednotlivé kurzy platí. „Zájem je pořád, i když kvůli krizi jsou rodiče opatrnější a počítají každou korunu," podtrhuje Obytová.

Inspirativní pohyb

Pracovníci klubu se snaží zájemce dávat do malých skupinek, kde spolu plavou děti stejného věku. U mladších v rozmezí nejvíce čtyř měsíců, u těch starších pak v rozptylu maximálně šesti měsíců. Účelem je, aby si děti zvykaly na kolektiv, reagovaly na sebe a případně aby se svými pohyby inspirovaly. Setkání bývá důležité i pro rodiče, kteří mohou zjistit, že se jejich dítě a jeho problémy zas až tak moc od těch ostatních neliší.

Hobit pořádá i pobyty pro starší děti. „Řada z nich u nás vyrostla. Ty, které k nám chodily na začátku, už jsou deseti dvanáctileté," vysvětluje Petra Obytová. Oblíbený je i velikonoční kurz, jehož program vychází z tradic jarního svátku. To, že je kratší (trvá čtyři noci), využívají rodiče k tomu, aby děti poprvé poslali ze svého dosahu, aniž by rozluka trvala příliš dlouho.