„Starý pán byl dole v domě a ucítil kouř, tak zavolal hasiče. My jsme si ničeho nevšimli. Je to tedy neštěstí. Chudáci mladí. Za týden měli odjet na dovolenou a teď místo toho přijdou skoro o střechu nad hlavou. Je to škoda, ale ještě že si toho všimli včas a chalupa neshořela celá,“ řekli sousedi, kteří zásah hasičů sledovali.

Na místo dorazily hned tři jednotky. „Hasiči skutečně mohli zasáhnout v prvotní fázi požáru. Když začali hasit, samovolně popraskala střešní okna. Z toho lze usoudit, že požár byl opravdu lokalizován včas. Díky včasnému a rychlému zásahu stačilo na uhašení minimální množství vody,“ popisuje situaci mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Starost dělaly hasičům fotovoltaické panely umístěné  na střeše domku. Ohnisko požáru se však nacházelo na druhé straně, takže panely zasaženy nebyly a ani neohrozily zasahující hasiče. „Podkroví bylo celé ze dřeva, proto museli hasiči rozebrat střešní konstrukci a pomocí termokamery vyhledali skrytá ohniska. Budovu ochladili, odvětrali a po dohodě s majitelem sundali střešní krytinu,“ dodala Jakoubková.

K hořícímu domu dorazili i policisté se služebním psem - specialistou na požáry.  „Jako příčina požáru byla předběžně určena závada na elektroinstalaci.  To však bude jisté až po odborném vyjádření  kriminalistického technika,“ řekla domažlická policejní mluvčí Dagmar Brožová s tím, že škoda na interiéru a vybavení domu byla vyčíslena na jeden milion korun.