„Na začátku letošní topné sezony jsme zaznamenali už pět požárů. Od loňského října do konce letošního dubna pak evidujeme 32 požárů od komínů. Při nich došlo ke zranění osmi lidí. Celková škoda se vyšplhala na 8,2 milionu korun," informovala mluvčí hasičů Pavla Jakoubková. Čísla téměř kopírují loňské statistiky.

Kontrola komínů a kouřovodů je sice povinná, řada lidí ale na jejich údržbu rezignuje. „Pak se diví, že jim chytne dům," řekl plzeňský kominík Pavel Krysl.

Lidem doporučuje nechat čištění na odbornících. „Laik neodstraní dehet a saze tak, jako kominík. Kominíci k tomu mají nářadí, čistící přípravky a kameru. Laik navíc nevidí do celého komínu," vysvětlil Krysl.

Při nedokonalém topení dřevem a uhlím se urychluje hromadění sazí a dehtu. „Ty vznikají při nedostatku kyslíku během spalování. Lidé kvůli úsporám totiž zavřou přívod vzduchu," popsal kominík.

V menších vesnicích čištění komínů zajišťují obecní úřady. „S kominíkem domluvíme termín a zájemci se zapíšou do seznamu. Každoročně toho využívá asi třicet lidí. Jiní si zase kominíka objednávají sami," prozradil starosta Ždírce Bohuslav Vrátník.

Sežeňte si ho sami

V Plasích si musí obyvatelé sehnat kominíka sami. „Necháváme to na lidech. V okolí Plas bydlí hodně kominíků. Tři čtyři lidé se domluví na termínu objednání kominíka a díky tomu ušetří i za dopravu," konstatoval tajemník úřadu Josef Domabyl.

Méně starostí s kontrolou spalinových cest mají lidé vytápějící plynem. „Mám chatu v Tlučné, vytápím plynem a z kotle mně vede dvoumetrový komínek, který končí venku. Revizního technika si objednávám každý rok a vždycky jsem měl všechno v pořádku," uvedl Stanislav Poláček z Plzně.

„Nepoužívám komín, protože vytápím elektřinou," liboval si Josef Motyka z Vejprnic.

Jak často by měl být komín čištěn a kontrolován, nařizuje vládní novela z roku 2011. „Čištění spotřebičů na plynná paliva do výkonu 50 kW se má provádět jednou ročně, u spotřebičů na kapalná paliva třikrát ročně a u kamen a kotlů do 50 kW používaných celoročně třikrát ročně.

Kouřovody, na které jsou napojeny spotřebiče na pevná paliva, používané méně než šest měsíců v roce, stačí jen dvakrát," informovala mluvčí hasičů Jakoubková.

Podle Krysla musí mít majitelé domů od roku 2010 potvrzení o kontrole komínu.

Pojišťovny každý případ požáru posuzují individuálně. Rozhodující je, jestli příčinou byly závady odhalené při kontrole spalinových cest. Lidé, kteří pravidelné kontroly nedodržují, riskují krácení pojistného plnění.