Bylo to dané uvolňujícími se poměry, které na republikové bázi přerostly poté v Pražské jaro, ale také módními trendy, kdy celosvětově mládež uchvátila především marihuana a LSD.

Celý svět, včetně tehdejšího Československa obdivně vzhlížel ke svobodné Americe a jejich hippies. Byli veselí, uznávali volnou lásku a… byli zfetovaní. Tehdy to možná mládeži imponovalo, ovšem postupem času se ukázalo, že drogy mají na zdraví člověka přímo zkázonosný vliv. To se ukázalo v sedmdesátých letech. Na scénu se totiž dostal pervitin. Na české poměry ta nejtvrdší droga.

Až k sebevraždě…

„Tenkrát jsme byli skutečně komunita lidí, kteří tomu rozuměli, věděli, co vaří, a brali jsme to jako jistý způsob života. Bylo to úplně něco jiného než dnes, kdy si kluk nebo holka dají večer na diskotéce a v pondělí jdou zase do školy nebo do práce," svěřil se před časem Deníku Dann Horyna, který se do drog „namočil" právě v oné komunitě v polovině sedmdesátých let.

Dvakrát se z nich pak neúspěšně léčil. Mezitím vystupoval jako zpěvák v různých kapelách - Vitacit, Merlin, Benefit, Pumpa, nebo dokonce Kroky Františka Janečka. „Až potřetí se mi to povedlo. V té době už jsem měl za sebou pokus o sebevraždu, rodina se mi rozpadala. Řekl jsem si, že s tím musím přestat a povedlo se mi to. Někteří jiní takové štěstí neměli," dodal Horyna.

Ovšem místa, kde se narkomani schází, jsou stále stejná. Stejně jak popisuje Horyna semdesátá léta, kdy se partičky scházely především na nádražích, i dnes jsou problémy právě na těchto místech. K tomu se přidaly zejméma herny a nonstop bary.

Nádraží a bary

Jedním z nádraží v našem regionu, které patří mezi „feťácké bašty" je rozhodně nádraží v Chebu. Tam na závislé dohlíží většinou městská policie. Dalším problémovým místem byla ašská Okružní ulice a další ulice, které na ni navazují. Tam byla podobná setkání narkomanů běžná. Místní obyvatelé se dokonce báli večer jít se psy. Situace se ale poměrně zklidnila poté, co místní obyvatelé sepsali petici. Město začalo urychleně špatnou situaci řešit pomocí vyhlášky a většího nasazení strážníků a už nyní jsou vidět výsledky.

Na Domažlicku je největší problém v samotných Domažlicích a v nedalekém Horšovském Týně. Právě v těchto dvou městech se narkomani shromažďují v barech a hernách. Nemají však velkou šanci, protože policisté v těchto vytypovaných podnicích dělají velmi časté kontroly.

V Domažlicích existují tři místa, kde je problém o něco větší. Jedno je na Sokolišti. Je to nevyužívané sportoviště, velmi málo osvětlené, prostě ráj feťáků. I tady se dělají časté kontroly, ale zatím je to celkem slabá stránka Domažlic. Druhé místo je Steidlův park, kde se často popíjí a fetuje a třetím je prostor kolem hřiště u jezera. V blízké době sem budou umístěny kamery. V Horšovském Týně mají podobné místo a tím, je zámecký park.

Problémy jsou i na Rokycansku. Tam dokonce na předávkování letos zemřel mladý muž. Mezi kritické lokality Rokycanska se řadí samotné okresní město. Jednou týdně sem dojíždí terénní pracovníci sociální agentury Ulice, jež míří do centra, oblasti vlakového nádraží a také do míst poblíž ulice U Václava. „V předchozích letech zde užívali klienti především subutex, v současnosti se jedná hlavně o pervitin," uvedl krátce Jiří Frýbert, vedoucí terénního programu. Zmíněné lokality jsou také pod drobnohledem městské policie.

Předávkování

Tragická událost se odehrála v dubnu letošního roku v Břasích na Rokycansku. Ve vesnici se drogami předávkoval teprve pětadvacetiletý muž. Podle získaných informací patří mezi problematické oblasti nejen Radnicko, ale i Zbirožsko. Právě na Zbirožsku policisté na jaře nalezli v bývalém zemědělském areálu pěstírnu konopí.

„Při prohlídce daných prostor byli zadrženi tři cizinci, proti nimž bylo zahájeno trestní stíhání pro zvlášť závažný zločin nedovolená výroba a nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Všichni byli vzati soudcem do vazby. V objektu jsme nalezli přes dvanáct set rostlin konopí," konkretizovala policejní mluvčí Jana Tomková.

To na Tachovsku mají s narkomany a jejich dealery zkušenost i trochu jinou. Policejní složky mají drogovou scénu v tomto okrese víceméně zmapovanou, ovšem občas se podaří zachytit drogy také při přepravě přes hranice. Například nedávno byly objeveny v jednom z dálkových autobusů nedaleko Rozvadova.

Stalo se tak minulý týden, v autobusu, který překračoval hranice směrem do Čech, našli celníci hašiš a kokain. Jednalo se o dva kilogramy hašiše a necelý kilogram kokainu. Drogy převážel 34letý muž, kterého policie okamžitě umístila do policejní cely.

Jinak na Tachovsku je největší problém ve větších městech - v Tachově, Stříbře a Plané. Narkomani se stahují hlavně v některých barech. „Podstatná část drogové scény se ovšem odehrává přímo v bytech drogově závislých lidí," vyjádřil se David Klaus z preventivního zařízení Kotec, které s narkomany pracuje a poskytuje jim poradenské a další preventivní služby.

Perníková stanice

Vídeňská ulice v Klatovech. Dům, který nedávno skoro lehl popelem. To je místo, kde se právě tamní narkomani scházejí. S drogově závislými se na Klatovsku spojují bývalá kasárna v Sušici pod Kalichem. Mezi mládeží je vůči nim obrovská averze a kvůli těmto lidem se dokonce mezi mladými o Sušici mluví jako o perníkové stanici.

Největší procento drogových deliktů ale muži zákona zaznamenávají v samotné Plzni. „Od začátku roku jsme řešili přes padesát případů, které se týkají nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů," uvedla mluvčí plzeňských policistů Simona Čejková.

Mezi místa s největší fluktuací osob závislých na drogách v Plzni podle slov mluvčí plzeňských strážníků Jany Pužmanové patří okolí autobusového nádraží a také K-centrum v Husově ulici „Právě v těchto ulicích jako je Tylova, Husova, Plachého, Kollárova se srocují také dealeři," řekl nám odborník na drogovou problematiku v krajské metropoli.

Podle něho má mládež ve věku od osmnácti do pětadvaceti let nejvíce v oblibě marihuanu. „Problém je i s pervitinem," dodal. Ovšem heroin a především kokain z plzeňských ulic takřka vymizel.