Podle ní se letos minimálně prodává i materiál na výrobu dušičkové dekorace. „Myslela jsem, že když lidé nemají peníze, budou si chtít vyrobit výzdobu sami. I to je omyl. Zájem není. Před třemi lety nás v tomto období zaváželi třikrát do týdne, letos stačí jednou za čtrnáct dní. Přitom věneček z umělých chryzantém je prakticky za babku. Vyjde tak na padesát korun. Hotový je o pětatřicet korun dražší," dodává Bočanová.

Podle květinářů jsou v kurzu spíš živé květiny. I těch se prý vloni prodávalo mnohem víc. „Možná se prodává stejně jako v předešlých letech, ale toto zboží prodává stále více obchodů, takže v jednotlivých to vypadá na pokles zájmu. Je pravda, že vkus lidí se rok od roku mění. Letos prodáváme spíše menší dekorace a k tomu si zákazníci přejí živé květiny," řekla zaměstnankyně domažlické Vodolenky.

„Je pravda, že mnohem více lidí si dělá výzdobu na hroby samo. Prodávají se hodně misky, koše, věnečky a k tomu různorodé přízdoby, sladěné do jedné barvy. Velkým hitem je letos umělý vřes," řekla Vendula Schmidová z domažlického Krámku na náměstí.

„Mně se hotové dušičkové dekorace nelíbí. Mám ráda přírodní materiál a nejsem líná si pro větvičky a šišky dojít do lesa, na zahradě nám roste závojíček a mahon. Miska, koš nebo cokoliv jiného, co si sama vyrobím, je mnohem levnější a hlavně vkusnější. Když projdu město, musím se usmát nad cenami, které obchodníci požadují. Na jednom rohu koupíte misku stejné velikosti za osmdesát a na druhém za sto čtyřicet korun," nechala se slyšet Romana Kolářová z Domažlic.

Ceny dušičkových dekorací

Hotové zboží:
Velký koš: 360 korun
Malý koš: 150 korun
Velká miska: 150 korun
Malá miska: 80 korun
Miska živých květin: 50 korun
Velká Kateřinka: 45 korun
Malá Kateřinka: 20 korun
Velký věnec: 470 korun
Střední věneček: 80 korun
Malý věneček: 50 korun
Dušičková dekorace: 150 korun

Ceny materiálu na domácí výrobu:
Miska podle velikosti: 18 až 50 korun
Umělý vřes: 39 korun
Kytice umělých květin (5 ks): 49 korun
Věneček (korpus): 18 korun
Umělá chryzantéma: 9 korun

Podle obchodníků vyjde například doma vyrobený věneček o 35 korun levněji než kupovaný.

Dušičky

Památka zesnulých či lidově dušičky se slaví od 10. století. V zemích s křesťanskou tradicí je zvykem během tohoto dne či období navštívit hřbitov a rodinný hrob a rozsvítit na něm svíčku či položit živé květiny, což má symbolizovat víru ve věčný život a demonstrovat přesvědčení, že život hrobem nekončí. Památka věrných zemřelých se slaví 2. listopadu, den po slavnosti Všech svatých. V České republice je vzpomínka na všechny naše zemřelé vedle Vánoc největším společně prožívaným dnem věřících i nevěřících.