Svým pohotovým zásahem zachránil Miloslav Zelenka (54) z Plánice řidiče, který do něj naboural. Nyní za to obdržel ocenění Gentleman silnic. Je jeho 115. držitelem v České republice a vůbec prvním v okrese Klatovy. V Plzeňském kraji je teprve pátým.

Ocenění, které již od roku 2004 uděluje Česká pojišťovna ve spolupráci s Policií ČR, dostal Zelenka více než rok po nehodě, ke které došlo vloni koncem května na silnici mezi Hrádkem a Sušicí. Řidič Peugeotu 205 vjel v zatáčce do protisměru, kde se čelně střetl s Citroënem Berlingo, který řídil právě Zelenka. „V první chvíli jsem dostal ukrutný vztek. Jen před pár dny jsem do svého auta investoval nemalou částku a on mi ho takhle nesmyslně nabourá," vzpomínal na osudné okamžiky Zelenka. Vztek ho ale rychle přešel, když viděl, v jakém stavu je řidič v menším a výrazně pomačkanějším vozidle.

ZTRATIL VĚDOMÍ

„Ležel na volantu a chrčel. Dveře jsem musel vytrhnout. Jakmile jsem je uvolnil, začal se sesouvat na vozovku. Nohy měl zaklíněné v autě, ale trup jsem mu položil rovně na vozovku. V tu chvíli přestal chrčet a ztratil vědomí. Oči se mu zakalily a já věděl, že je zle," popsal další dění čerstvý Gentleman silnic s tím, že v tu dobu již byl na místě i jeho kolega, který zavolal záchrannou službu.

„Řidič nikde otevřeně nekrvácel, ale čelist měl přeraženou a hrudník úplně propadlý, jak v okamžiku srážky narazil do volantu. Měl zlomená snad všechna žebra. Obával jsem se masáže srdce, abych mu žebra nevrazil do plic," vzpomínal Zelenka. Nakonec ale masáž provedl a zraněný řidič se nadechl a znovu nabyl vědomí.

SETKALI SE SPOLU

„Jakmile se probral, hned mě chytil pevně za ruku. To už byla v dálce slyšet sanitka. Kolega ještě přeřízl bezpečnostní pás. Z auta už ho ale vyprošťovali záchranáři a hasiči. Nohu měl opravdu zle pochroumanou," dodal. Zraněný řidič byl transportován leteckou záchrannou službou do nemocnice v Plzni. Lékaři ho dali dohromady a se svým zachráncem se později spojil. „Je taky od nás z Klatovska, z Vlkonic. Nejprve mi zavolal a poděkoval, pak jsme se setkali i osobně. Raritní na tom je, že jsme se znali i před nehodou, neboť jsme spolu byli na třítýdenní rehabilitaci, a to dokonce na jednom pokoji. V okamžiku nehody jsem ho ale vůbec nepoznal," uvedl Zelenka, který přiznal, že ho ocenění, jež mu předali zástupci policie a pojišťovny, potěšilo. „Pomoc byla samozřejmostí, ale ocenění mi samozřejmě radost udělalo," uzavřel 115. Gentleman silnic Miloslav Zelenka.

NOMINOVAT KANDIDÁTA MŮŽE KAŽDÝ

„Policie ČR i já jako člověk vysoce oceňujeme čin pana Zelenky, protože záchrana lidského života je nejvíce, co člověk může udělat. S podobně pohotovou pomocí se setkáváme opravdu výjimečně," vysvětlil zástupce vedoucího klatovského územního odboru Policie ČR Antonín Šmíd, proč právě policie Miloslava Zelenku na ocenění navrhla.

Podobnou možnost mají ale všichni, kteří se setkají s někým, kdo se zachoval tak dobře, jako právě řidič z Plánice. „Nominovat může kdokoli ze široké veřejnosti, a to prostřednictvím webu gentlemansilnic.cz, je tam na to speciální formulář," vysvětlila mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.