Popíjet alkohol na pracovišti či přijít opilý do práce znamená většinou vyhazov. Potvrdila to anketa Deníku mezi zaměstnavateli na Klatovsku.

„Kontroly na alkohol a případně také na omamné látky se provádějí jak v mateřské společnosti České dráhy, tak v naší dceřiné společnosti ČD Cargo, která zajišťuje provoz nákladních vlaků. Ročně se provádí řádově tisíce kontrol na alkohol. Vybraná pracoviště, např. v depech, kde nastupují zaměstnanci některých profesí, např. strojvedoucí, jsou vybavena zařízením na kontrolu, podrobí se jí tak prakticky všichni zaměstnanci, kteří na takovém místě nastupují do služby. Kontroly provádíme i namátkově přímo v provozu," uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský a dodal, že pokud je zjištěn alkohol nebo omamné látky u zaměstnance ve výkonu služby, je to považováno za velmi závažné porušení pracovní kázně, po kterém následuje ukončení pracovního poměru.

Zhruba šest až deset kontrol týdně dělají v Drůbežářském závodě Klatovy. Zjistí-li pochybení, jednají rázně. „V případě, že zaměstnanec nastoupil na směnu a je u něj zjištěna přítomnost alkoholu či jiné návykové látky, je s ním ukončen pracovní poměr. Od počátku loňského roku do současné doby šlo o dva případy," informoval Radek Krátký z klatovských drůbežáren.

K propouštění kvůli alkoholu musely v posledních letech sáhnout i radnice v Klatovech či Horažďovicích. „Šlo o jeden případ, bylo to v roce 2014," informoval Michael Forman, starosta Horažďovic, kde dělají kontroly v případě podezření. Stejné to je v Klatovech, i tam kontrolují, je-li důvodné podezření. „V loňském roce tato situace jednou nastala. Nešlo se o úředníka, ale o pracovníka vykonávajícího veřejně prospěšné práce. Po potvrzení, že požil alkohol, s ním byl pracovní poměr okamžitě ukončen," konstatoval tajemník klatovského městského úřadu Milan Jarošík.

Ač to někoho možná překvapí, jsou takto kontrolováni i muži a ženy zákona. „Kontroly policistů provádějí průběžně vedoucí oddělení a útvarů nebo pracovník oddělení vnitřní kontroly," uvedla Dana Ladmanová z klatovské policie a dodala, že z uvedených důvodů nebyl v uplynulých letech propuštěn žádný příslušník. Stejné to je i na České správě sociálního zabezpečení, ani tam neměli podle zastupující mluvčí Renáty Provazníkové důvod nikoho na Klatovsku propustit.

Anketa mezi zaměstnanci ale ukázala, že ne ve všech firmách požívání alkoholu přísně kontrolují a trestají. Benevolentnější přístup je zřejmě k pracovníkům stavebních a podobných firem. Nejde-li o řidiče, ale o „kopáče" či obdobná povolání, pak se mnohde pivo (či piva) k obědu příliš neřeší.