Někteří z nich ho nazvali dokonce podvodníkem, neboť se podle nich svoji modrou krev snaží doložit padělanými dokumenty. „Když to říkají, já se proti tomu bránit nebudu. Beru jako jasnou věc, že jsem potomkem krejčích a nějakých bezdomovců," reagoval na dotaz Deníku Lamberk.

Z obyčejného muže šlechticem

Vše podle pamětníků začalo již před několika desítkami let, kdy se Karel Lamberk začal zajímat o šlechtice podobného jména. „Poznali jsme se už někdy před revolucí a rozhodně se nechoval jako potomek Lambergů, jen říkal, že se o ten rod zajímá. Tenkrát vůbec netvrdil, že je hrabě. Vzpomínám si, že mi dokonce říkal, že jeho táta dělal u železnice a že se při cestách dráhou dostal do Žichovic a tam se dozvěděl o rodu Lambergů. Řekl si „to je náhodička" a začal se o ně více zajímat," vzpomíná předseda spolku Pražský Sušičan Zdeněk Papeš.

Postupem času se ale vše změnilo a Karel Lamberk, ovšem vystupující již jako Karel Štěpán Lamberk, se začal považovat za přímého potomka slavného rodu. Podpořit to měla i kniha Kněžna Káča a Lamberkové v Čechách, vydaná roku 2003. Její první část sepsal sušický učitel František Procházka a pojednává o vztahu Gustava Jáchyma Lamberga a prosté dívky Kateřiny. Druhá část, věnovaná Lambergům,  je z pera Karla Štěpána Lamberka, který už v té době vystupuje jako hrabě.

Snaží se to podpořit i tím, že v knize zveřejňuje rodné listy - svůj i svých předků. Výrazně se poté angažoval například v opravě rodinné hrobky Lambergů v Nezamyslicích. Jako potomek slavného rodu vystupuje dodnes, například se tak prezentoval letos počátkem května na otevření Muzea Lamberské stezky v Žihobcích. „Můj prapradědeček Gustav Jáchym zde byl do roku 1862, kdy zemřel na dnu," řekl Lamberk do kamery České televize.

Historici: Doklady  v knize zfalšoval

Podle některých historiků ale není Karel Lamberk v žádném případě potomkem slavného rodu a jen se za něj vydává. Dokazuje to podle nich právě již zmíněná kniha Kněžna Káča a Lamberkové v Čechách. „V této knize zveřejnil rodné listy své a svých předků, které měly dokázat jeho příslušnost ke šlechtickému rodu. Jenže jsou zfalšované, což se dá snadno dokázat," je přesvědčen pražský historik Jiří Novák, který má vazby na Pošumaví.