Žáby se zde stěhují z přírodního rybníčku do koupaliště a právě tyto dvě vodní plochy dělí silnice.

„Před pěti lety tady byl  hotový masakr. Pod koly aut zde skončily stovky žab, protože se stěhovaly právě v době, kdy se zde konaly automobilové závody,“ řekl kdyňský starosta Jan Löffelmann s tím, že  po mnoha stížnostech občanů se podařilo najít řešení.

„Objevili jsme Naturu, organizaci na ochranu zvířat, a povedlo se nám ji přesvědčit, aby se do Kdyně přijeli podívat a pomohli nám problém vyřešit, protože migraci žab, která je v těchto místech opravdu obrovská, se nedalo zabránit,“ pokračuje Löffelmann.

Ochránci přírody opravdu našli řešení. „Z pozinkovaného plechu udělali zábranu kolem spodního rybníčku, který žába nemůže přelézt ,a pod silnicí zhotovili tunel, jímž se dostane bezpečně na místo kladení, v tomto případě na koupaliště. Žabí tunel už funguje pět let a mohu říci, že bezvadně,“ řekl kdyňský starosta.

Kdyňští ještě pro žáby vybudovali při ústí potoka tři oplocené tůňky, protože žáby milují stojatou vodu. „Migrace žab je v těchto místech obrovská, ale nevíme o tom, že by zde žily nějaké vzácné druhy. Naopak ohrožený druh - žába žlutobřichá má svoji lokalitu ve Smržovicích,“ dodal Löffelmann.

V ČR žije 21 druhů obojživelníků. Šest z nich patří mezi kriticky ohrožené, dvanáct mezi silně ohrožené, jeden druh mezi ohrožené. Z krajiny mizí zejména kvůli jejímu intenzivnímu využívání, vysoušení, používání hnojiv a pesticidů či zhoršování průchodnosti, menší pestrosti. Mnoho jich hyne právě během jarního tahu na místa rozmnožování.