Deník

Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchařský olympionik: Nejraději mám k jídlu pěkný dobrý kus masa

Tachov /ROZHOVOR/ - Měřím 183 centimetrů, ale abych se Josefu Kratochvílovi mohl podívat do očí, musím zaklonit hlavu. Tento snad dvoumetrový chlapík mě vítá v parádním modrobílém kuchařském rondonu s českými vlaječkami na límci a ukazuje mi „své" království.

20.10.2012
SDÍLEJ:

JOSEF KRATOCHVÍL (vlevo) se svým kolegou Rudolfem Šurabou a žákem Janem Bartošem v kuchyni Hotelové školy v Mariánských Lázních. Foto: DENÍK/Jiří Kohout

Tachovský občan totiž předává kuchařské zkušenosti a dovednosti svým nástupcům v Hotelové škole v Mariánských Lázních. A kromě toho si občas odskočí na nějakou soutěž. Má medaile z mistrovství České republiky, ze soutěží v Norimberku či ve Stuttgartu. Nejcennější umístění si ale přivezl před několika dny z Erfurtu ze světové kuchařské olympiády. I když nezískal žádný cenný kov, v konkurenci více než pěti set kuchařů skončil čtvrtý.

Prozraďte, jaké ingredience jste namíchal k takovému úspěchu?

Nám před olympiádou přišly pokyny, kde bylo zhruba popsáno, co by mělo olympijské menu obsahovat. S kolegy ve škole jsme to prokonzultovali a řekli si, co budu přesně připravovat. Pak už záleželo, jak to půjde přímo na olympiádě. Snažil jsem se o receptury a ingredience zaměřené do našich krajů, na české i regionální receptury. V pokrmech, které jsem připravoval, nechyběla zvěřina, ryby, drůbež. Tedy daňčí, srnčí, candát, holoubátko, křepelka, nebo malé kuře, takzvaný polárd.

Na kuchařskou olympiádu jste se přihlásil sám, nebo vás přihlásil někdo jiný?

Přihlásil jsem se sám. Kuchařských soutěží se zúčastňuji pravidelně, ale olympiády jsem se zúčastnil poprvé.

Jaká byla konkurence?

Do hovoru se vložil ředitel školy Jiří Chum: Konkurence byla velká, o to cennější je pro naši školu Josefovo umístění. Je to prestižní soutěž a v kategorii teplé a studené kuchyně bylo 535 soutěžících z 35 zemí. Umístění v takové konkurenci je zárukou, že odborné předměty se na naší škole vyučují kvalitně a zodpovědně.

Na soutěži předkládal každý účastník několik jídel. Bylo to najednou, nebo byl určitý časový limit na přípravu a ukázku?

Jiří Chum: Soutěž v kategorii teplé a studené kuchyně trvala na olympiádě týden a vždy v určitý den soutěžící předkládali svá jídla k prezentaci.

Zpět k panu Kratochvílovi. Čtvrté místo v takové konkurenci je skutečně úspěch. Ale nemrzí vás trochu, když už jste dosáhl tak vysoko, že to byla „jen" ta bramborová medaile? Že to nebyl třeba bronz?

To víte, že mě to trochu štvalo, že jsem nedosáhl na bronzovou medaili. Ale samozřejmě, že i ze čtvrtého místa mám velkou radost.

Kdy a kde jste s kuchařským řemeslem začínal?

Já mám takový pocit, že vařím odjakživa. Pocházím ze Sušice, kde jsem po vyučení pracoval nějakou dobu ve vyhlášeném hotelu Fialka. Pak jsem v roce 1978 přišel do Tachova.

Tady si vás lidé pamatují jako dlouholetého šéfkuchaře Uranových dolů…

Pro Uranové doly jsem dělal přibližně čtrnáct let. Vedl jsem centrální kuchyni pro západní Čechy. V Tachově jsme vařili denně dva až dva a půl tisíce jídel.

Jak jste se ocitl coby odborný učitel na Hotelové škole v Mariánských Lázních?

Když jsem skončil v kuchyni Uranových dolů Tachov, různě jsem cestoval a vařil, v tuzemsku i zahraničí. Na hotelovou školu jsem přišel před sedmi lety na konkurs. Uspěl jsem a teď předávám zkušenosti omladině.

V gastronomii se stále objevují nové trendy. Musíte se pořád ještě učit?

Bez toho to nejde, pořád se učím. Jezdíme na semináře, soutěže. Na škole vaříme i pro veřejnost, v rámci odborné praxe děláme svatby, rauty, musíme tedy udržovat krok se současným vývojem.

Vaříte také doma? Nebo si od práce dáváte doma pauzu?

Já vařím i doma. Vařím vlastně celý život. Naštěstí mě to pořád baví. Snažím se všude experimentovat, pořád je co zkoušet a vymýšlet.

Na čem si nejvíce pochutnáte?

Já mám nejraději dobrý steak. Prostě pěkný dobrý kus masa, malou přílohu, dobře udělanou zeleninu. Občas si rád pochutnám na dobré hotovce – tedy na dobře připravené kachně, svíčkové nebo guláši.

Je něco, co nemáte při přípravě jídel rád? Čemu byste se třeba nejraději vyhnul?

Mě v podstatě nic nevadí. Rád připravím třeba i těsto nebo nějaké cukrářské věci.

Autor: Jiří Kohout

20.10.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
5

Národ krabičkářů. Čeští zaměstnanci si nejčastěji nosí k obědu jídlo z domova

Vteřiny dne

Vteřiny dne. Rychlý přehled pro ty, kteří nemají čas číst

AKTUALIZOVÁNO

Ke stávce se připojilo na sedm tisíc ordinací. Zavřely i některé lékárny

Zhruba třetina praktických a dětských lékařů a ambulantních specialistů dnes neotevřela své ordinace na protest proti nedostatku financí a proti zavedení elektronického receptu od příštího ledna. K akci se připojila i asi šestina lékáren, které byly půl hodiny mimo provoz.

Úmrtí europoslance Ransdorfa prošetřila policie. Nic protiprávního nezjistila

Pražská policie odložila prošetřování okolností úmrtí europoslance Miloslava Ransdorfa (KSČM) s tím, že nezjistila nic protiprávního. Dnes to uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan. Ransdorf náhle zemřel loni v lednu ve věku 62 let. O prošetření smrti usilovala politikova rodina, která skon dávala do souvislosti s Ransdorfovým zadržením ve Švýcarsku.

Miliardář Soros převedl většinu svého zbylého jmění na Fond otevřené společnosti

Investor George Soros převedl 18 miliard dolarů na jím založenou síť neziskových organizací Fond otevřené společnosti, která je podle mediálních ohlasů druhou největší filantropickou grantovou skupinou v USA. Částka představuje většinu odhadovaného Sorosova jmění.

Úroky hypoték v září vzrostly. Za celý rok se čekají rekordní objemy

V září vzrostla průměrná úroková sazba u hypotečních úvěrů na 2,04 procenta. Objemy i počty oproti srpnu ale klesly. V průběhu let byl přitom častěji větší zájem o hypoteční úvěry v září než v srpnu. V devátém měsíci letošního roku počty sjednaných hypoték meziměsíčně klesly o 274 smluv na 8235.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení