Dívka se totiž při opakovaném výslechu přiznala, že si vše vymyslela.

Drobný Vietnamec, jehož identitu nebude redakce zveřejňovat s ohledem na jeho rodinu i na zmíněnou školačku, žije v městečku už sedmnáct let. S dívčinou rodinou, která bydlí v sousedství, se jeho rodina zná zhruba dva roky.

„Oni jsou chudí, my máme obchod. Když něco zbylo, třeba staré oblečení, tak jsme jim to dávali. Dávali jsme jim i jídlo. Její rodiče sice pracují, ale mají málo peněz. A ta holka teprve chodí do školy, tak jsme jim pomáhali, jako člověk člověku,“ řekla Deníku cizincova dvacetiletá dcera, jejíž mladší bratr si se školačkou ze sousedství dokonce občas hrával.

Pohoda ale skončila letos v březnu, kdy dívka řekla rodičům, že ji Vietnamec opakovaně pohlavně zneužil. Její otec ihned zalarmoval policisty a šokovaný muž byl zakrátko za mřížemi. Nic mu nepomohlo, že do omrzení opakoval, že je nevinný.

Obrovský šok

„Byl to hrozný šok. Vůbec jsem nevěděl, proč se to stalo. Navíc jsem ve vazbě neměl léky. Potřeboval jsem po operaci kapky do očí, ale ve vězení jsem je neměl. Neměl jsem tam ani léky na cholesterol, které také musím brát. Takže se mi zhoršil zdravotní stav. Alespoň tam ale byl jiný Vietnamec, se kterým jsme si mohli povídat a třeba hrát karty,“ řekl Deníku prostřednictvím své dcery cizinec, jenž zná jen několik českých slovíček. „Měl jsem ale hrozný strach, že soud uvěří té holce a já dostanu osm let, i když jsem nic neudělal,“ přiznal.

„Bylo to hrozné pro nás všechny. Tatínkova přítelkyně v tu chvíli byla ve Vietnamu a můj bratr chodí teprve na střední školu. Já pracuji jako pokladní v bistru, tak jsem na něj musela vydělávat a dávat mu každý týden peníze. Obchod jsme museli zavřít,“ posteskla si drobná dívka, která je přesvědčena o otcově nevině.

„A stejně mu věří i vietnamská komunita u nás, ta je také přesvědčena o tom, že nic nespáchal. Vždyť je mu 52 let. Třináctiletá dívka, ta je malá, je jako jeho dcera. To by nikdo z nás neudělal,“ je přesvědčena sympatická dívka.

Přiznala, že lhala

Otec jí i jejímu bratrovi z vazby psal každý den minimálně jeden dopis, viděli se však až po více než měsíci. To poté, co byl její otec na základě rozhodnutí státního zástupce propuštěn z vazby. Psycholožce se totiž nezdála dívčina výpověď, a tak byla třináctiletá školačka znovu vyslechnuta policisty, kterým přiznala, že jim před měsícem lhala. Podle informací Deníku uvedla, že to udělala proto, aby se její rodiče, kteří spolu žijí na hromádce, nerozešli. Chtěla také, aby více komunikovali nejen mezi sebou, ale i s ní.

Krátce poté byl cizinec propuštěn z vazby a v nejbližších dnech se dá očekávat, že bude zastaveno i jeho trestní stíhání. S dívkou ani jejími rodiči ještě nemluvil. „Já se na ni nezlobím, je to ještě malá holka. Spíše si myslím, že za tím stojí někdo jiný,“ zapřemýšlel Vietnamec, který prý ani nečeká, že by se mu rodina omluvila. Od státu ale bude odškodné požadovat. Dostat může zhruba patnáct set korun za každý den ve vazbě.

Školačka, která si zneužití vymyslela, se nevyhne postihu, a to přesto, že díky nízkému věku ještě není trestně odpovědná. O trestu rozhodne soud pro mládež a škála opatření je různá. Někdy postačí jen samotné projednání před soudem, jindy je např. uložen dohled probačního úředníka a v krajním případě může být uložena ochranná ústavní výchova.

Vzetí nevinného do vazby se nedá vyloučit

Pohlavní zneužití je trestná činnost, která patří mezi ty, jež se nejhůře dokazují. Na jedné straně bývá pachatel, který většinou vše popírá, na druhé straně dítě. Někdy se ale stane, že „oběť“ si vše vymyslí, což byl podle všeho i nedávný případ z Klatovska, kde strávil obviněný muž měsíc ve vazbě a poté byl propuštěn, neboť dívka se přiznala, že lhala.

Jak tomu zabránit? Nejen na to se Deník zeptal mluvčí klatovských policistů Dany Ladmanové.

Jak často policie v okrese Klatovy vyšetřuje pohlavní zneužívání?

V roce 2011 bylo na Klatovsku šetřeno sedm případů pohlavního zneužití a v letošním roce jeden případ.

Kolikrát za posledních pět let bylo trestní stíhání obviněného zastaveno poté, co se oběť přiznala, že si vše vymyslela?

V posledních letech nebyl na Klatovsku zaznamenán případ, kdy by bylo zahájeno trestní stíhání osoby jako obviněné z trestného činu pohlavního zneužívání a poškozená osoba následně přiznala, že jde o smyšlený příběh.

Co v případech pohlavního zneužití předchází obvinění, myšleno samozřejmě ze strany policie.

Policie provádí úkony vymezené zákonem, to znamená výslechy osob, zajišťování důkazů a případné vyžadování spolupráce od specialistů.

Jak může zabránit policie tomu, aby se opakoval aktuální případ, kdy byl podle všeho obviněn a umístěn do vazby nevinný člověk?

Policie ČR postupuje, stejně tak jako ostatní orgány činné v trestním řízení, na základě vyhodnocení skutečností, které jsou dostupné v aktuálním čase, kde jednou z priorit je ochrana poškozené osoby. Od tohoto se odvíjí další postup ve vztahu k zahájení trestního stíhání určité osoby a následně zpracování návrhu na podání návrhu na vzetí obviněného do vazby.

Výskyt takového zcela ojedinělého případu nelze tudíž do budoucna z objektivních důvodů vyloučit.

Čtěte také: Školačka si vymyslela zneužití, aby si jí doma více všímali