„Velice nás zájem veřejnosti překvapil. Nečekali jsme takovou návštěvnost," říká náměstek ředitele Klatovské nemocnice Igor Jakubčík.

Návštěvníci mohli projít nemocnici téměř od půdy až po sklepení. Mohli navštívit jak meditační místnost v šestém patře, tak se seznámit s provozem celé nemocnice. Otevřeny byly pokoje, vyšetřovny, JIP i ARO s moderním boxovým systémem, otevřeny byly nové rentgeny, sono, magnetická resonance ale i kompletní rehabilitační centrum s tělocvičnami i vodoléčebným sálem. „Jediné, co zůstalo veřejnosti tentokrát ukryto, byly operační sály, které jsou již zavřeny a připraveny na provoz," vysvětluje Jakubčík.

Veřejnost novou nemocnici většinou chválila, ale zazněly i hlasy kritické. „Moc se mi tady líbí. Byl jsem tady už jednou, ale to zde nebylo žádné vybavení. Nová nemocnice se s tou starou nedá vůbec srovnat. Je to všechno nové, moderní, barevné. Klobouk dolů," pochvaluje si návštěvník Václav Podhůrský.
„Moc se mi líbí ty pokoje, to je opravdu přepych a ty sprchy? Dřív jste měl společné sprchy a záchody na chodbě, teď máte všechno u pokoje, je to vybavené i pro lidi na vozíčku, opravdu se mi to líbí," pokračuje Marie Kučerová z Klatov.

Lidé si nemocnici přijeli prohlédnout z různých koutů republiky. Byli tu Plzeňáci, lidé od Domažlic i Mariánských Lázní, ale i ze severního Plzeňska, od Prahy a dokonce i z Moravy. Rodina Čikošova z Plzně si Den otevřených dveří v Klatovské nemocnici zvolila jako cíl rodinného výletu, který spojila se Svatováclavskými oslavami na náměstí Míru v Klatovech.

Mezi návštěvníky ale zněly na nemocnici i kritické připomínky. Lidem vadil často anglický název Emergency. „Proč anglické názvy na české nemocnici, mnozí tomu nerozumí. Ta nemocnice mi připadá jako veliké bludiště, je to špatně značené a myslíme, že normální člověk se v tom nemůže vůbec vyznat," zlobí se seniorky Hana Kolenová a Jaroslava Štychová z Klatov.

„Věříme, že si lidé brzy zvyknou na všechna značení. V areálu je dostatek informačních tabulí a směrovek. Jde opravdu jen o zvyk. Stačí si nemocnici jednou dvakrát projít, a budete vědět, kde se co nachází," dodal Jakubčík.