Podle Michaly Borečkové z MAS Světovina se jedná vždy o obce s velkou rozlohou, ale malou hustotou obyvatelstva.

„Je tedy velký rozdíl, zda má obec 73 obyvatel a rozlohu 262 hektarů (Brodeslavy) a navýší se jí rozpočtové příjmy z RUD o 94 tisíc Kč, nebo má stejný počet obyvatel, ale rozlohu 823 hektarů (Pastuchovice) a její rozpočtové příjmy z RUD se sníží o 162 tisíc korun," uvedla Borečková.

V části okresu Plzeň-sever, který k MAS Světovina patří, přijde o část svých sdílených daňových příjmů celkem 14 ze 41 obcí. „O největší finanční prostředky zde přijdou Tis u Blatna (snížení o 351 tisíc korun), Hlince (snížení o 164 tisíc korun), Pastuchovice (snížení o 162 tisíc korun) a Štichovice (snížení o 137 tisíc korun)," pokračovala Borečková.

Úbytek ve výši sto šedesáti čtyř tisíců korun znamená pro Hlince, vesničku s 72 obyvateli a 750hektarovým katastrem, podle starosty Jaroslava Helebranta téměř pětinu obecního rozpočtu, který se většinou pohybuje okolo milionu. „Museli jsme už přijmout některá opatření a pozastavit několik akcí. Měli jsme například v plánu odkoupit jednu budovu a začít s její rekonstrukcí na víceúčelové centrum," popsal Deníku starosta.

Horší však prý je, že obec má nyní jen malou šanci na získání dotací. „Jen těžko bychom se mohli podílet na spolufinancování," řekl dále Helebrant s tím, že věří, že se situace zlepší. „Doufám, že se to nakonec podaří vyřešit. Malé obce, jako je ta naše, jsou živy hlavně z daní. Příjmů příliš nemáme," konstatoval.

„Na základě těchto údajů lze tedy říci, že nové RUD nebude snižovat a rozdělovat část rozpočtových příjmů ze sdílených daní největších měst, ale i malých obcí s nižší hustotou obyvatel, které už v současné době mají velmi malé rozpočty a bojují o každou korunu. Měly by být nastaveny minimální limity, aby malé obce nebyly ještě chudší, a nedocházelo tak ke zhoršování podmínek na českém venkově," míní Borečková.

Vláda schválila novelu zákona o rozpočtovém určení daní 23. května. Návrh má schválit červnová schůze poslanců.

Počítadlo RUD

Na webových stránkách www.obcelidem.cz najdete počítadlo, které zjistí, o kolik bude obec bohatší či chudší, pokud bude novela zákona o Rozpočtovém určení daní (RUD) odsouhlasena.