Nyní zažil už druhé stěhování porodnice. „Původně bylo naše oddělení umístěné ve dvou budovách. Porodnice byla v místě, kde se doteď nacházelo dětské oddělení, a gynekologie v budově, kde byla chirurgie. V roce 1995 byla porodnice sestěhována s gynekologií pod jednu střechu. To pro nás mělo ohromný význam, protože jsme odstranili jeden z nejtíživějších problémů tohoto oddělení. Ten se týkal císařských řezů, protože na staré porodnici nebyl operační sál a my jsme museli maminky, někdy i za dramatických okolností, transportovat sanitkou do budovy chirurgie. I tak jsme ale měli problém v tom, že když jsme chtěli udělat císařský řez, museli jsme opustit porodnici a sjet o patro níže na sál," popsal minulost a problémy porodnice Vondraš.

Vše v jednom

Stěhováním do nové nemocnice prý získali maximum. Jsou v jedné budově a vše je na jednom patře. Sestěhováním části nedonošeneckého i novorozeneckého oddělení na jedno podlaží odstranili také další nepříjemnou komplikaci. „Při minulé organizaci provozu nastávaly situace, kdy jsme museli oddělit matku od dítěte, které s ní nemohlo z důvodu zdravotního stavu být. Muselo být přeloženo kvůli péči na dětské oddělení, které bylo v jiné budově, což matky velice špatně nesly. Situace v nové budově je naprosto ideální. Pokud nastane situace, že dítě musí být pod intenzivnějším dohledem pediatrů, tak máme na jednom podlaží k dispozici dva pokoje, kde může být matka s dítětem společně i po dobu, kdy dítě vyžaduje intenzivnější péči. Jakmile by se stav dítěte zhoršil, bylo by přeloženo na dětské oddělení a i tam máme možnost matku za ním přeložit. Takže k odluce už docházet nebude," sdělil Vondraš.

„Hekárny" nejsou

Na gynekologii i na porodnici je nové vybavení a moderní přístroje. Novinkou pro rodičky, kterou jistě ocení, je to, že po celou dobu před porodem i dvě hodiny po něm budou ve stejné místnosti. Už neexistují takzvané „hekárny". „Filozofie porodu a porodního děje se trochu změnila. Představa je taková, že rodička přijde i s doprovodem do porodnice, je přijata personálem, vyšetřena. Dobu před porodem a dvě hodiny po porodu tráví více méně v porodním boxu, kde má vše, co potřebuje. Má tam zázemí pro pohodlné strávení někdy i několika hodin. Součástí boxu je relaxační vana, sprcha, toaleta, velké odpočinkové lůžko, k dispozici je i aromaterapie, gymnastický míč a polohovatelné porodní lůžko, která je také v boxu," seznámil s novými prostory primář.

K dispozici jsou tři porodní boxy, kde budou mít rodičky své soukromí a budou i pod přiměřeným dohledem personálu.

Na porodnickém oddělení jsou dva pokoje třílůžkové, tři dvoulůžkové a dva jednolůžkové. Na gynekologickém oddělení jsou čtyři pokoje třílůžkové a tři dvoulůžkové.

„Největším plusem pro nás je to, že hned vedle porodních boxů máme operační sál pro císařské řezy, takže úplně odpadá transport rodiček mimo oddělení. Rád bych ještě upřesnil, což laická společnost nerozlišuje, že pod gynekologické oddělení spadá porodnice a porodní asistentky, ale nikoliv už novorozenci a novorozenecký personál, ti patří už pod dětské oddělení. Moc si přejeme, aby vše fungovalo k všeobecné spokojenosti," dodal Vondraš.

Vyvrátil také informaci, že by se v klatovské porodnici mělo rodit do vody. „Nebudeme rodit do vody, protože podle současných pravidel je to nesprávný a nezákonný postup," vysvětlil primář.

První miminko

První narozené miminko v nové porodnici Linda Vacková

Porodnice začala v novém monobloku fungovat v úterý odpoledne a už v 16.14 hodin se tam narodilo první miminko. Je jím Linda Vacková z Klatov. Vážila 3850 gramů a měřila 54 centimetrů. Rodiče Renata a Jaroslav přivítali svoji dceru společně na novém porodním sále. „Bylo to trochu hektické, protože se vše ještě zajíždělo, ale bylo to rychlé. Nové prostředí je příjemné a optimistické a rozhodně lepší než ve staré nemocnici. Nestihla jsem si vyzkoušet relaxační vanu, ale myslím si, že nové prostředí je ideální a všechny rodičky ho ocení," řekla Deníku Renata Vacková.

Porodnické a gynekologické oddělení najdete v novém monobloku Klatovské nemocnice v pátém patře.