„Výběr slohových témat byl dobrý. Horší to bylo s didaktickým testem. Vzorové testy, které jsem si dělal doma, mi přišly lehčí. A měl jsem z nich i lepší pocit," říká student Gymnázia Luďka Pika Kamil Krysl, pro nějž byly testy premiérou. Ze společné státní maturity jej čeká ještě zkouška ze španělštiny.

Oslovení maturanti, kteří za sebou mají i čtvrteční test z matematiky nebo písemnou práci z angličtiny, se shodují na tom, že je nejvíce zaskočil právě test z češtiny. „U některých otázek jsem měl dojem, že může být správně více odpovědí, takže to bylo buď, anebo," říká student střední průmyslové školy stavební Jakub Mencl.

Na nejednoznačné zadání úkolů si si podle češtináře Antonína Koláře stěžovali i někteří studenti Masarykova gymnázia. Někteří gymnazisté také připouští, že v testu narazili na termín, s nímž se dosud nesetkali, či je překvapil přesah do dějepisu. „Témata slohových prací se mi nezdála náročná, pro studenty gymnázia nemohlo být těžké si vybrat," říká Kolář.

Stejný názor má i ředitel Gymnázia Luďka Pika Aleš Janoušek. „Maturanti také ocenili, že se mezi desítkou témat neobjevil pracovní postup podobný tomu, jakým byl loni recept na palačinky," říká Janoušek.

Studenti s nadšením kvitovali i to, že slohy po roční odmlce budou opět hodnotit jejich učitelé. Stihnout to musí do poloviny května, kdy se studenti zároveň dozví výsledky didaktických testů.

Odlišně formulované otázky, než ve cvičných testech, se podle některých studentů objevily i v matematice. „Osobně si ale myslím, že někteří studenti za zadáním hledali víc, než autor zamýšlel," domnívá se Janoušek.

„Když se člověk připravoval, tak se dal test v pohodě zvládnout. Časově to bylo tak akorát," říká k testu z matematiky Mencl, který by z něj rád získal za jedna. V takovém případě by byl přijat na České vysoké učení technické v Praze bez přijímacích zkoušek.

Sami učitelé vůči testu nic nenamítali a žádnou záludnost v něm nenašli. „Nějaké diskuze možná vyvstanou, až budou testy vyhodnocené. Teď je na nějaké závěry příliš brzy," říká ředitel Střední školy Oselce Václav Bumbička.