Máte doma hodně jablek a víte, že je všechna nesníte? Není nic lepšího než je nechat zmoštovat. Moštárny v Plzni a okolí jedou už pár týdnů naplno. Kilo jablek slisují většinou za čtyři koruny a někde i o korunu levněji. Na moštování jsou nejlepší podzimní a zimní odrůdy jablek. Méně moštu budete mít z měkkého ovoce.

Moštárna v Dýšině jede každé pondělí od 16 do 18 hodin. „Moštovali jsme už dvakrát. Lidé přivezli celkem asi dvanáct metráků. Zájem je velký, protože už půl hodiny před otevřením stálo ve frontě deset lidí," řekl Jiří Krejzar z moštárny v Dýšině.

Z metráku jablek se dá vylisovat 70–80 litrů moštu. Pokud jsou ale jablka přezrálá a měkká, dostanete jen zhruba 50 litrů. „Nejlepší jsou odrůdy Rubín. Na množství vylisovaných litrů má vliv i to, kde byla jablka pěstována a zda měla dostatek vody," podotkl Miroslav Wiesner z Pivovaru a moštárny Šťáhlavy.

Moštárny • Základní organizace Českého svazu zahrádkářů Dýšina: pondělí 16 – 18 hod., 4 Kč/kg jablek,
• ZO ČZS Radobyčice: neděle 8 – 11 hodin, 3 Kč/kg,
• ZO ČZS Plzeň – Letná: pondělí 15 – 17:30 hodin, 4 Kč/kg,
• ZO ČZS Plzeň – Božkov: úterý 14 – 18 hodin, 4 Kč/kg,
• Pivovar a moštárna Šťáhlavy: pondělí a úterý nebo po telefonické dohodě, 8 Kč/litr moštu.

Zahrádkáři se shodli, že letošní sucho se na jablkách podepsalo. „Lidé vozí malá jablka, a tudíž menší várky – do šedesáti kilo," uvedl Stanislav Honzík z moštárny v plzeňských Radobyčicích, kde lisují každou neděli od 8 do 11 hod.

Všechny moštárny berou pouze umytá jablka. „Nebereme ani shnilá jablka, v takovém případě si je lidé musí přebrat," pověděl Josef Čapek z moštárny v Božkově.

Většina moštáren za zákazníky zlikviduje odpad z lisování. Nádoby na mošt si musíte přinést s sebou. Do některých moštáren jezdí i přespolní lidé. „Přijel k nám pán až z Prahy," pochlubil se Krejzar.

Někdy je lepší se předem objednat, hlavně když máte více než metrák jablek. „Máme pořadník. Lidé se objednávají týden dopředu. Pokud ale někdo přijede s 20 až 30 kilogramy jablek, tak ho vezmeme," pověděl Čapek.

Stočený mošt skladujte v chladu a zkonzumujte do týdne, tedy do doby, než začne kvasit. „Dobré je ohřát ho na pět minut v osmdesátistupňové vroucí vodě. Pak v chladnu vydrží i pět let," doporučil Honzík. Ideální teplota skladování je do dvou stupňů.

Wiesner uvedl, že někteří lidé pijí ukvašený mošt, protože ten obsahuje látky přínosné pro tělo.