V souvislosti s výkonem práce zemřelo v Plzeňském a Karlovarském kraji 18 lidí, tedy meziročně o 63 procent více, těžce zraněno bylo 116 osob, což je nárůst o 107 procent. Celkový počet pracovních úrazů ale přesto poklesl, podle odborníků je však možné, že lidé z různých důvodů lehčí zranění nehlásí. Řekl to vedoucí inspektor oblastního inspektorátu práce Miroslav Duchek.

"Smrtelné pracovní úrazy se pohybují dlouhodobě na západě Čech pod hranicí 20 případů. Vloni bylo jejich nejčastějším zdrojem přimáčknutí vozidlem, rozdrcení, dále i pád materiálu," uvedl.

Oběťmi bývají zpravidla "rutinéři" neboli lidé, kteří danou činnost vykonávají už léta a podcení možná rizika. Hlavní příčinou smrti na pracovišti tak v roce 2011 bylo špatně nebo nedostatečně odhadnuté riziko, dále pak ohrožení jinou osobou. Všichni smrtelně zranění byli Češi.

Úraz s následkem smrti řešila inspekce například v Mariánských Lázních, kde se zřítilo lešení, na které spadla část římsy opravovaného objektu. Tehdy jeden člověk zemřel, druhý byl zraněn těžce. Jedna osoba zemřela také v areálu plzeňské Škody. Muž nedodržel základní povinnost danou vnitřním předpisem zaměstnavatele, tedy řádně neohlásil určené osobě zahájení práce na pásovém dopravníku. "Nikdo o něm tudíž nevěděl a po spuštění dopravníku na velínu došlo k jeho zachycení a smrtelnému zranění," uvedl Duchek.

Výrazný nárůst ve srovnání s uplynulými lety vykazují za rok 2011 závažné úrazy neboli ty s hospitalizací delší než pět dnů. Zatímco v roce 2009 jich bylo 56, předloni 57, vloni počet případů stoupl na 116. Třetina přitom souvisela se stavbou, šlo hlavně o pády z výšky. Příčinou bylo nejčastěji selhání lidského faktoru.

Podle Duchka platí, že firmy už mají systémy bezpečnosti nastaveny většinou slušně. Problémy ale bývají například tehdy, když je více zaměstnavatelů na jednom pracovišti, což je podle inspektorátu fenomén posledních let. "Jde o to, že firmy podcení vzájemnou informovanost. Firma A neřekne firmě B o svých rizicích a opačně, a dochází ke střetu," dodal.

Opačný vývoj než u smrtelných a těžkých úrazů vykázaly loni statistiky u celkového počtu pracovních úrazů. "Tam dochází k poklesu, a to o tisíce případů ve srovnání s uplynulými roky. Ale nejsem si jist, že stav je odrazem toho, že úrazy nejsou," uvedl Duchek. Podle inspektorátu může svou roli hrát řada okolností. Jedním z faktorů by mohl být pokles činností firem, kdy se méně staví, je menší objem práce. V úvahu přichází i to, že lidé mohou mít strach o práci, proto v případě drobných úrazů hledají jinou cestu a nic nehlásí. Za rok 2011 bylo nahlášeno 4850 případů.