„Ke škole přijelo žluté nákladní auto. Takové, co čistí kanalizaci a záchody. Netušil jsem proč, ale potom se po škole roznesl dost hnusný zápach, potkával jsem lidi z mé třídy a místo přezůvek měli boty. Říkali mi, že šatny jsou zaplavené obsahem ze záchodů. Osobně se mi kromě podrážděného nosu a žaludku nic nestalo, ale několika spolužákům ta nadílka poničila věci," řekl Deníku jeden ze studentů.

Zničené věci

„Toho auta jsem si taky všiml, ale nenapadlo mě, co ve škole chtějí. Až zápach mě donutil jít do šatny a tam jsem zjistil, že mám pěkně propláchlé boty, tašku a další věci. Nic příjemného," postěžoval si další student, sedmnáctiletý Petr.

Studenti bez informací

Proč se taková nehoda stala, a jak se budou její následky řešit, prý studenti nevědí. Z vedení školy je údajně nikdo neinformoval. „Nikdo nám nic neřekl, nevím, jak se to bude řešit, ale mám celkem velkou škodu na botách, oblečení a tašce. Doufám, že se to nějak vyřeší," konstatoval Petr.

Na vině je svačina

Kanalizace ve škole byla ucpaná, což je událost, ke které vzhledem ke stáří budovy dochází prý asi jednou ročně. „To, že někdo utrpěl nějakou škodu, zatím nevím. Od rána jsem totiž na školení. Pravda je, že ve škole byla ucpaná kanalizace, podle informací obsluhy čistícího vozu v ní byla svačina. Ta tam být rozhodně neměla. Já osobně jsem v pondělí tlakový vůz zaregistroval, protože byly cítit výfukové plyny," konstatoval v úterý odpoledne ředitel Střední průmyslové školy v Klatovech Jiří Dio.

Škola je pojištěná

Škola je pro případy škody pojištěná. Studenti se mohou obrátit na vedení školy a dozvědí se, jak uplatnit náhradu za způsobenou škodu. „Pochopitelně, že máme pro podobné případy pojistku. Důležité je, že pojistka se vztahuje jen na věci, které v šatnách smí být uložené. To ale žáci vědí, je to uvedeno v předpisech školy. Jestliže tedy někdo utrpěl škody na obuvi nebo oděvu, jde o oprávněný nárok na náhradu. Nelze ale hradit například elektronickou cigaretu. Právě to je jeden z případů, kdy jsme museli plnění odmítnout," dodal Dio.

To, že o peníze za poničené věci s největší pravděpodobností nepřijdou, udělalo studentům radost. I když pro některé to bude znamenat, že své oblíbené oblečení už asi neobléknou. „Vůbec si neumím představit, že bych si tu bundu vzal na sebe. Možná by šla vyčistit nebo nějak vyprat, já nevím, nevyznám se v tom. Ale vědomí, čím byla znečistěná, by mi asi nedovolilo ji nosit. Jestli má škola pojištění, tak ho využiju, musím se na to přesně informovat," sdělil Petr.

Černý humor

Nepříjemná nehoda se stala terčem vtípků mezi studenty. Po chodbách školy se šíří vtípky, jejichž přesně znění není možno publikovat. Nejčastěji šířenou větou je informace o tom, že šatny stojí za exkrement, případně že střední škola je ve výkalech. Podání z úst studentů je ovšem daleko barvitější.