„Hned od 2. ledna letošního roku mi byl uzavřen přívod vody ze zámeckého potrubního řadu, na který jsem byl celá ta léta napojen. Nebyla mi prodloužena smlouva, takže ředitel domova Petr Kounovský učinil to, čím mi vyhrožoval a čím se mne snažil vydírat už na samém začátku sporu. Naivně jsem nevěřil tomu, že by něco takového udělal," je přesvědčen o pomstě Struhovský.

Radil se s právníkem, a ten usoudil, že záležitost není soudně napadnutelná. Napsal tedy novou žádost na vedení DSS o obnovení dodávky vody. Dosud bez odpovědi. „Asi těžko si dnes někdo dovede představit rodinný dům bez vody. Jsem nucen ji nyní vozit až z Kralovic po kanystrech, abychom si mohli aspoň vyčistit zuby," krčí rameny bezradný muž.

Reakce šéfa sociálního zařízení byla striktní a jednoznačná. „Odmítám, že by šlo o nějaké opatření. V prosinci roku 2011 jsme uzavírali smlouvy o dodávkách vody. Mimo jiné s uživateli šestnácti bytů, obyvateli čtyř jednotek v sídle úřadu a a s majiteli čtyř rodinných domů. Loni pan Struhovský tenhle dokument neobnovil," uvedl Petr Kounovský.

Struhovský to nevzdal a požádal zastupitelstvo o pomoc. Žádal o svolení kvůli vrtu studny na přilehlém pozemku, který patří obci. Chtěl převzít veškeré náklady, jenže ani zde nepochodil: „Paní starostka mi začala vysvětlovat, proč to nejde a že o tom musí jednat zastupitelé. Při zasedání v závěru ledna byl můj požadavek smeten ze stolu. Hlavní problém je v tom, že všichni jsou nějak s ředitelem domova pracovně svázáni."

Oslovili jsme místostarostku Evu Spurnou, jejíž argumenty zněly jasně: „Zásoba podzemní vody v Liblíně se tenčí. Dalším významným důvodem jsou plánované stavební akce, které se týkají i rozvodů pod zmíněným pozemkem. Patří sem například plynofikace nebo nové veřejné osvětlení."