„Nevýhodou je, že v oboru už nejsem šest let. Za takovou dobu se leccos změní. Nemluvě o množství lidí, kteří se teď na jednu pozici hlásí," povzdechla si. Například v hotelu Bílý lev se nedávno porozhlíželi po kuchaři. Zájem byl podle vedoucí Pavly Hubáčkové opravdu velký. „Přihlásilo se dvacet pět až třicet lidí, a to i z Plzně," uvedla.

Většina z nich už měla v oboru zkušenosti. „Když se ale jedná například o práci číšníka, zkouší to kdekdo," řekla.

Podobně hodnotí situaci také spolumajitel restaurace Na Střelnici Jiří Skočdopole. „Někteří nesplňují ani požadavky inzerátu. Stává se, že se jedinec hlásí na místo číšníka, ale nemá odbornou kvalifikaci. To, že pracoval pár týdnů v Mc Donaldu nebo za barem, rozhodně není dostačující," vysvětlil Skočdopole.

Nejdříve přijímali i ty bez výučního listu. Poté zjistili, že takový přístup neprospívá ani zákazníkům, ani personálu, a tak si začali opravdu vybírat. Také sem ještě před několika měsíci hledali šéfkuchaře. O tuto pozici se ucházelo přibližně patnáct lidí, nejen z Rokycanska.

Do podobné situace se dostali také v Kulturním domě Volduchy. Aktuálně tady shání kuchaře. „Ačkoli je zájemců hodně, jen málokdo je opravdu dobrým a kvalitním pracovníkem. Doufám ale, že někoho schopného seženeme," uvedla provozovatelka Lenka Vosmíková.

Podíl nezaměstnaných osob za předchozí měsíc činil 5,5 procenta. Velký vliv na tomto nárůstu mají ukončené sezónní práce. I tak se ale náš okres v rámci České republiky řadí mezi ty, které dominují nejnižšími čísly. K jednatřicetiletému lednu byl počet uchazečů o práci 1844. Úředníci rovněž zaznamenali sto šest volných pozic.