Tomáš Moravec z Úřadu práce v Plzni uvedl, že nezaměstnanost v kraji se v červnu snížila z květnových 6,1 na 5,9 procenta. „K 30. červnu bylo v Plzeňském kraji evidováno celkem 23 580 uchazečů o zaměstnání, což je o 558 méně než v minulém měsíci, ale o 3 424 více než ve stejném období loňského roku," uvedl Moravec.

Červencová čísla se však podle něj pohnou směrem vzhůru. „Začnou se registrovat čerství absolventi a také se jako každý rok projeví konec smluv na dobu určitou. Očekáváme nárůst nezaměstnanosti asi o dvě desetiny procentního bodu," konstatoval.

Nezaměstnanost během června klesla v šesti ze sedmi krajských okresů - výjimkou je pouze Plzeň-jih, kde se míra udržela na květnových 4,8 procenta. Největší nezaměstnanost je tradičně na Tachovsku následovaném Domažlickem.

Úřad práce v Plzni ke konci června mezi uchazeči registroval 1117 absolventů a mladistvých. Je to o 290 méně než minulý měsíc, ale o 383 více než vloni v červnu," doplnil Moravec.

Absolventi však mají po skončení školy ve zvyku ještě dva měsíce počkat a užít si poslední prázdniny. Často tedy shánějí letní brigády. 

Podle Diany Kutkové z agentury NaBrigádu je začátek prázdnin, co se týče nabídek přivýdělku, slabší. „Firmy například dávají příležitost příbuzným nebo známým svých zaměstnanců, ale v srpnu už zase většinou oslovují agentury," tvrdí.

Nabídka letních brigád je dobrá také v tom, že se nekryje s nabídkou zaměstnání a brigádníci a nezaměstnaní si tak navzájem nekonkurují. „Nejvíce příležitostí je tradičně v hypermarketech, doplňování regálů, sklady. Žádaná je také výpomoc na letních kulturních akcích, festivalech," dodává.