Velkoborský měl cca 1200 pacientů, kteří po jeho úmrtí zůstali bez svého lékaře. Proto bylo vypsáno výběrové řízení na jeho nástupce, ale nikdo se nepřihlásil. Řada tak přišla na ostatní sušické lékaře, kteří si pod sebe vzali tolik pacientů, kolik jen mohli.

„Nejvíce lidí registruje doktor Stanislav Masný, který jako jediný v Sušici měl volnou kapacitu cca pro 400 až 600 pojištěnců. Dále lékařka Ivana Vycpálková, která registruje do 100 pacientů. Zbývající kolegové v Sušici, Olga Nikodémová, Eva Jandová, včetně mne, registrujeme jen v počtu desítek pacientů, ale jde především o rodinné příslušníky již zaregistrovaných klientů," popsala situaci zhruba před dvěma týdny, kdy se Deník touto záležitostí zabýval, jedna ze sušických praktických lékařek Kateřina Nová.

I odborný typ zdravotní péče

Po otištění těchto informací nastal obrat k lepšímu. „Hned po přečtení článku jsem psal na Vojenskou zdravotní pojišťovny (VoZP) u které měl doktor Velkoborský nejvíc pojištěnců. Mám volnou kapacitu pro všechny jeho zbylé pacienty, pokud to budou potřebovat. Jen pro starší a nemocné nebude asi příliš výhodné dojíždět do Kolince, ale lepší alespoň něco nežli nic," řekl Deníku praktický lékař v Kolinci Marek Škanta a dodal, že přijme i pacienty registrované u jiných pojišťoven než u VoZP.

„Kromě standardních kódů pro praktické lékaře máme u všech pojišťoven smluvně zajištěné i kódy pro péči ortopedickou, takže v případě potřeby zajišťujeme pro naše pacienty i tento typ odborné péče," doplnil Škanta.

Dále se mohou pacienti zaregistrovat u doktora Ladislava Jona (Kašperské Hory, Hartmanice), Pavla Marka (Velhartice) a Jiřího Vycpálka (Žichovice). Ti rovněž splňují dojezdovou vzdálenost 20 kilometrů. Do doby nové registrace jsou pojištěnci akutně ošetřováni a zajištěni po stránce předpisu chronické medikace lékaři v Sušici, kterým je VoZP písemně garantováno, že navýšení péče bude zohledněno.