I když šlo o první lyžování v tomto roce, sjezdovky na Špičáku nebyly přeplněné. A to mnozí ocenili. „Je to tady super. Nejsou žádné fronty, na sjezdovkách není moc lidí, takže si můžeme parádně zajezdit. Už jsem se na první jízdy těšil. Letos jsme si museli počkat delší dobu, takže si to musíme užít naplno," řekl Deníku Marek Červený z Plzně.

Spokojeni byli i další lidé, kteří už netrpělivě očekávali, kdy napadne dostatek sněhu, aby mohli vyrazit na lyžovačku. „Hned jak jsme slyšeli, že se bude otevírat na Špičáku, tak jsme svolávali kámoše a jelo se. I když počasí dnes není zrovna moc příjemné. Chvílemi hodně chumelí a fouká mrazivý vítr, ale to nás od několika opakovaných jízd neodradí, když už jsme tady," sdělila Petra Bohatá z Klatov.

Spokojeni byli také provozovatelé lyžařského areálu na Špičáku. „Každý den bylo v areálu čtyři sta lyžařů. Připadlo 35 centimetrů čerstvého sněhu, takže je na sjezdovkách 40 až 60 cm. Počasí umožnilo dnes pustit také sjezdovku číslo 1. Víceméně do středy tohoto týdne by měl být v provozu celý areál včetně části pro děti," uvedl za skiareál Špičák Karel Samec.

Podle jeho slov byla návštěvnost při zahájení sezony stejná jako každý rok. „Areál si hlavně potřebuje vyzkoušet veškeré zařízení v provozu, tak aby byl na vrchol sezony, který se očekává během Vánoc, připraven a vše bylo v pořádku," dodal Samec.

Během víkendu se jezdilo také v areálu Nad Nádražím, na Weissově Louce a na Samotách.

Zásahy Horské služby Šumava

Se začátkem zimní sezony přibyla práce také Horské službě Šumava. Ta během víkendu vyjížděla k několika zraněním. „Z pátku na sobotu jsme měli jeden otřes mozku, co se týká lyžařů, tak byl v pátek na Špičáku jeden úraz kolene. Ze soboty na neděli jsme vyjížděli k dušnosti do domácnosti a hned poté jsem jel na Špičák ke zlomené noze. Dnes ráno jsem ošetřoval vyhozené rameno," sdělil výjezdy v neděli před polednem člen Horské služby Petr Pospíšil ml.

Ten také doplnil, že vzhledem k návštěvnosti, která během víkendu na Šumavě byla, je počet úrazů standardní.