„Majitelé restaurací se čím dál víc řídí heslem Náš zákazník, náš pán. Snaží se nabízet co nejlepší služby, mezi něž v dnešní době patří i podávání vody z kohoutku," popisuje trend Zuzana Cabejšková, předsedkyně občanského sdružení Česko pije z vodovodu (www.zvodovodu.cz), které od roku 2010 aktivně podporuje kohoutkovou vodu v restauracích. Cílem je snížit dopad na životní prostředí, který způsobuje balená voda.

Na Tachovsko se móda pití obyčejné vody šíří jen velice pomalu. V Plzeňském kraji se nachází celkem 43 restaurací, které se přihlásily ke kampani Česko pije z vodovodu, avšak žádná z nich není v Tachově. To ale neznamená, že se v našich restauracích nenapijete vody z kohoutku. Z pěti restaurací, které jsme obvolali, nám všichni provozovatelé odpověděli, že se v jejich restauracích na výzvu zákazníka podá zdarma voda z vodovodu.

Sami provozovatelé a obsluhy vodu nenabízí. A nenajdete ji ani v nápojových lístcích. V Tachově máme však i některé restaurace, kde na vás voda přímo čeká. „Restaurace funguje 21 let a voda se tu pro hosty podává asi tři roky. Zákazníci se hodně ptali na vodu z kohoutku, proto mě napadlo to udělat samozřejmostí. Bereme to jako zkvalitňování služeb," líčí číšník restaurace Kiwi bar Radek Urban. „Voda vede v žebříčku oblíbenosti, hlavně po finanční stránce. Navíc tu máme dobrou vodu. Denně hostům připravíme až dvacet litrů vody," dodal.

Obyčejná voda je zákazníky oblíbená, hlavně po finanční stránce. Například dělník, který chodí na obědy do restaurace pravidelně, ocení nabídku pití zdarma. „Obyčejná voda je tu jediné pití, které je tu zadarmo. Sklenka pití v restauracích stojí to, co celá láhev v obchodě," sdělil návštěvník David Voron.

Gabriela Jägerová