K jeho straně Úsvit přímé demokracie, kterou ministerstvo vnitra zapsalo jako politickou stranu teprve ve středu, se hlásí poslanec Radim Fiala (ex-ODS), novináři Jana Lorencová z Ostravska a Jaroslav Novák z Ústeckého kraje.

Podpořit ho přijeli také podnikatel Georgi Bidenko a syn zpěváka Karla Černocha Marek - hudebník a dopravní pilot. Ti všichni by se postupně měli stát lídry kandidátek Úsvitu do parlamentu. „Koordinátora pro Plzeňský kraj představíme v nejbližší době," prohlásil Okamura, jehož si ve čtvrtek do Měšťanské besedy přišel vyslechnout plný sál.

S Okamurou debatoval mimo jiné také poslanec Vít Bárta (Věci veřejné), předseda plzeňských fotbalových fanoušků Roman Bakala nebo zastupitel trojky Pavel Stelzer.

Tomio Okamura tvrdí, že je připraven na předčasné volby a podle průzkumů, které si nechal zpracovat, má dokonce šanci je vyhrát. „Nejsme levice ani pravice, chceme systémovou změnu - přímou demokracii. Tedy odvolatelnost politiků prostřednictvím referenda, přímou volbu poslanců, starostů i soudců," říká neúspěšný kandidát na prezidenta.

Doplnil, že jeho cílem je získat přibližně patnáct procent hlasů ve volbách a zůstat opozičním hnutím.