Třetí obvod na posledním jednání zastupitelů rozděloval dalších deset milionů, téměř čtyři miliony ale nakonec poslal vlastnímu úřadu. „Nelíbí se mi, že jsou dotace pro neziskovky kráceny o 40 procent. Zvlášť když obvod peníze využívá na pořízení trampolín do Škodalandu a jeho oplocení," upozorňoval zastupitel za TOP 09 Ondřej Ženíšek.

Třetí obvod za herny na svém území inkasuje letos více než 45 milionů korun. Žadatelům z oblastí sportu, volnočasových aktivit, sociálních služeb a péče o zdraví přitom připadne jen sedm milionů. „Zbylé peníze zapojíme do rozpočtu a využijeme je hlavně na likvidaci černých skládek nebo údržbu zeleně," vyjmenovává starosta MO 3 Jiří Strobach (ODS).

Opozice trojky kritizovala, že finanční injekce dostává i fakultní nemocnice nebo tým Rallye Dakar, v němž startují dva Plzeňané. „Proč se nesoustředíme na věci důležité pro naše občany?" ptal se Jiří Trhlík z Pravé volby pro Plzeň. Zkrátka naopak přišlo například občanské sdružení Motýl pracující s hendikepovanými dětmi nebo dobrovolnické centrum Totem.

Do vlastního rozpočtu posílá 70 procent výtěžku z herních automatů také čtvrtý obvod - ročně to znamená příspěvek zhruba tři miliony korun. „Využíváme je na údržbu zeleně a úklid," potvrdil starosta Doubravky Michal Chalupný (ČSSD). Na sport, sociální oblast a kulturu poslal letos obvod 1,2 milionu korun, příští rok by částka měla být ještě vyšší. „Také jsme zjednodušili systém žádostí," slíbil Chalupný.

Poměr využití peněz z automatů nebyl schopný vyčíslit starosta Lochotína Miroslav Brabec (ČSSD). První obvod letos získá z hazardu přibližně 11,7 milionu korun. Obvod podle Brabce více než deset milionů zahrnuje do rozpočtu. „Zhruba stejnou částku ale rozdělí komise pro kulturu, sport a také pro sociální oblast," vysvětluje Brabec.

Přesto ale na jedničce existuje i speciální grant na využití peněz z automatů. Letos je v něm 1,027 milionu korun, zatímco ještě před dvěma lety obvod rozděloval dvojnásobek. „Tyto peníze jsou určeny pro ty, kteří neuspěli v žádných jiných programech," doplnil Brabec.

Poslednímu ze čtyř největších obvodů, Slovanům, hazard letos přinese cca osm milionů. Vedení obvodu je zpravidla přeposílá na sport, životní prostředí a do sociální oblasti. Při posledním dělení si ale Slovany mimořádně poslaly do vlastního rozpočtu více než dva miliony korun. „Jsou určeny na případnou výstavbu mateřské školky," vysvětluje starosta Lumír Aschenbrenner (ODS).

Město v dubnu schválilo vyhlášku, podle níž by na území Plzně mělo po roce 2014 zůstat pouze 81 ze současných zhruba tří set heren. Lochotín, Doubravka a Slovany hazard zcela zakázaly, v centru by heren výrazně ubylo. Do konce roku ale mají obvody znovu říct, zda trvají na svém. Lochotínští zřejmě ustoupí, výtěžku z automatů se nevzdají a herny povolí. Zastupitelé rozhodnou v úterý.