Kritizovali, že město se pustilo do drahých staveb, jako je divadlo nebo rekonstrukce fotbalového stadionu či řada projektů pro Evropské hlavní město kultury, a tím se už dopředu finančně vyčerpalo, naproti tomu škrtá například sociální výdaje. „Rozpočtový výhled pro příští roky ukazuje, že nebude možné realizovat další projekty, protože tato koalice utratila všechny peníze," prohlásil Tomáš Jílek (TOP 09).

Jeho stranický kolega Petr Suchý zase upozornil, jak rok od roku roste příspěvek dopravním podnikům, aktuálně už překročí 791 milionů korun. Politici pak zaúkolovali dozorčí radu dopravních podniků, aby provedla kontrolu takzvané prokazatelné ztráty, tedy peněz, které dopraváci po radnici požadují a radnice je na dopravu vydává.

Dalším problémem, na který opozice upozornila, je zvýšení daně z nemovitosti. Ta se pro příští rok sice v Plzni nezvedá, ale rozpočtový výhled pro příští roky už počítá s jejím zdvojnásobením. To kritizoval hlavně Václav Štekl (KSČM). „Pro některé lidi by to byl velký problém," upozornil Štekl. Zastupitelé pak zavázali radu, aby našla v rozpočtu jiné peníze a nemusela lidem daň v budoucnu zdražit. S návrhem přišel místostarosta Lochotína Jiří Uhlík (ODS).

Sáhodlouhé diskuze o tom, zda bylo třeba investovat miliony korun do stadionu či jinam, se snažili ukončit politici za Občany.cz. „"Přestože jsem byla pro velké šetření, jsem ráda, že ty stavby stojí. To je chcete zbourat?" ptala se Věra Tydlitátová. Podle zastupitele Jiřího Bise (ČSSD) patří stadion i divadlo mezi základní infrastrukturní městské stavby, které nikdo neodnese a koalice ´je dosáhla za dobrých podmínek´.

Rozpočet města

Pro rok 2014 počítá s příjmy 5,51 miliardy korun a výdaji 6,55 miliardy korun. Nejvíc peněz půjde do modernizace úpravny vody (753 milionů korun), do Úslavského kanalizačního sběrače (110 milionů korun), do kulturní továrny Světovar (132 milionů korun) nebo PMDP (791 milionů korun) na veřejnou dopravu.

Jak kdo hlasoval se můžete podívat ZDE.