„Každé větší kulturní město má své slavné schody, ať jsou to Španělské schody v Římě, Potěmkinovy schody v Oděse, Selarónovy schody v Riu de Janeiru, schody na Montmarteru či Zámecké schody v Praze," vypočítává Mirka Reifová ze společnosti Plzeň 2015.

To, že Plzeň žádné slavné schody nemá, chtějí lidé zabývající se projektem Plzeň Evropské hlavní město kultury 2015 změnit a vyzývají veřejnost, aby takové místo vymysleli. Návrhy mohou Plzeňané posílat do konce února příštího roku prostřednictvím portálu www.verejnyprostorvplzni.cz nebo poštou na adresu Plzeň 2015, o.p.s., Pražská 19, 301 00 Plzeň. Měli by popsat, proč si myslí, že je vybrané místo nejlepší a jakým způsobem by šlo využít.

Slavné schody nemusí být prastaré - zmíněné Selarónovy schody se staly slavnými teprve před patnácti lety poté, co je místní malíř oblepil barevnými dlaždicemi. Pomohl tak přitáhnout návštěvníky z jiných čtvrtí i turisty a změnit pověst v té době nebezpečné části Ria.

Plzeňské schody mohou být přímé, točité, dlouhé, široké, amfiteatrální, visuté - prostě jakékoliv tvaru a konstrukce. Důležité je, aby sloužily nejen k chození, ale hlavně k obývání (takzvané obytné schodiště) - odpočinku, konverzaci, jako přístup k řece, k hraní, cyklistice nebo pro pořádání koncertů na schodech.

Lze tipovat jak zcela nová místa, na kterých žádné schodiště není, tak i existující schodiště, které dnes funguje jen na chození.