„Mohl to být ale i důvod k zamítnutí," říká předsedkyně Akreditační komise Vladimíra Dvořáková, podle níž fakulta zatím nedokázala, že je schopna zajistit generační výměnu profesorů a docentů.

Podle Dvořákové je klíčové, aby se na fakultě vytvářel akademický dorost a nemusela si najímat pracovníky zvenčí, jak se dosud dělo. „Z hlediska zabezpečení oboru je pro nás lepší třiatřicátník rok před habilitací s kvalitní publikací, zahraniční zkušeností zapojený ve výzkumu, než osmdesátiletý profesor, který za posledních pět let nenapsal skoro nic," popisuje Dvořáková, podle níž na fakultě dva až tři takoví lidé jsou.

V žádosti o udělení akreditace se k habilitaci čestným prohlášením nakonec zavázalo dokonce 14 pracovníků fakulty. Devět z nich mělo být schopno se přihlásit k habilitačnímu řízení do konce března. Tak se ovšem nestalo. A fakulta se tím podle Dvořákové u komise připravila o část své důvěryhodnosti. „Jak potom máte věřit dalším čestným prohlášením? Třeba že někdo nastoupí?" ptá se Dvořáková, podle níž je takto přesně datovaný závazek mezi akademiky neobvyklý.

„Jsem přesvědčen, že kdybychom tam to datum nedali, tak by nám, a možná i oprávněně, řekli, že to jsou jen takové neurčité přísliby. Sám bych se s něčím takovým nespokojil," hájí svůj krok děkan práv Jan Pauly. „Navíc jsem měl na podzim, kdy se žádost podávala, představu, že tento termín reálný je," dodává s tím, že fakulta se nyní do dalšího zasedání snaží přimět k přihlášení k habilitaci, co nejvíce lidí. Z uvedených chyb viní hlavně sebe, že po zaměstnancích požadoval konkrétní termíny.

Na plzeňských právech je v magisterském programu nyní 1048 studentů, dalších 250 usiluje o bakalářský titul.

Na akreditační komisi neudělalo dojem ani Paulyho vystoupení na dubnovém jednání. Děkan podle Dvořákové nedokázal říci, v jaké fázi blížící se habilitace jednotlivých studentů jsou.

Komise proto po právech požaduje, aby doložily aktuální naplnění závazku a uvedly vysokou školu, fakultu a obor, kde byly přihlášky k řízení podány. „Budu se snažit, abychom byli co nejkonkrétnější. A budu věřit, že komise nevznese další požadavky, o kterých jsme neslyšeli," reaguje Pauly.

Druhým bodem, který komisi zajímá, je personální zajištění výuky už hotovými profesory a docenty. Na ty nyní Pauly prostřednictvím webových stránek Západočeské univerzity v Plzni vyhlásil výběrové řízení. Podle jeho slov to však neznamená, že by se fakulta potýkala s nedostatkem pedagogů. Už při podávání žádosti o akreditaci totiž práva operovala s tím, že pro výuku magistrů zajistila 31 profesorů a docentů.

Ti zatím podepsali prohlášení nebo smlouvy o smlouvách budoucích, že na školu v případě udělení akreditaci nastoupí. „Ani jedno ale není pracovní smlouva. Zákonný předpis mi teď ukládá vypsat výběrové řízení," vysvětluje Pauly s tím, že s tímto krokem bylo ještě možné počkat. Termín nástupu je totiž až 23. září.

Podepsáním smluv, které nabudou platnosti až po udělení akreditace, však práva chtějí akreditační komisi ukázat, že mají pedagogy skutečně zajištěné. Přesvědčit o svých kvalitách se fakulta bude snažit i podanými granty a vědeckými akcemi. Co všechno práva předloží, je však nyní čistě v jejich režii.

„Bojím se, aby nám zase nebylo vyčítáno, že předkládáme něco, co po nás nikdo nechce. Pokusíme se ale předložit reálný obraz fakulty, která nechce nic jiného než akreditaci jednoho magisterského programu," uzavírá Pauly.

Důležitá je koncepce, ne oslňování profesory

„Po tom všem, čím fakulta prošla, není rozhodování o tom, zda ji obnovit nebo ne, jednoduché," říká předsedkyně Akreditační komise Vladimíra Dvořáková, kterou v žádosti o akreditaci překvapilo hned několik neobvyklých věcí.

Fakulta předložila přesně datovaná čestná prohlášení zaměstnanců, kteří se mají habilitovat. Je toto běžné?

Většinou se to takto přesně nedělá, nikdo neví, kdy v rámci vědecké rady přijde na řadu. Stačilo by uvést, že se tak stane v prvním pololetí. Jako právníci se snaží ukázat, jak pečlivě to dělají, ale pak závazek nedodrží.

Je tedy nedodržení termínu velkým pochybením?

Pro nás byl šok, že máte čestná prohlášení a ani jedno není naplněno. Ještě větším překvapením pro nás ale bylo, že děkan věděl jen o minimu lidí, v jakém stadiu se nyní nacházejí. Myslím, že to velmi zhoršilo pozici fakulty. Určitou nekoncepčnost vidím i v podávání grantů, kterých bylo zprvu zpracováno zbytečně mnoho.

Projednávání žádosti jste nakonec přerušili.

Samozřejmě jsme váhali, zda nemáme žádost zamítnout. Pak jsme ale došli k tomu, že chceme vědět, jaká je skutečnost, zda má fakulta vnitřní zdroje rozvoje. Jde o koncepční budování, ne o to oslňovat počtem podaných grantů a zaměstnaných profesorů.