Loni začala firma temperovat 14. září a od 19. září vytápěla nepřetržitě. Loňská topná sezona byla podle výrobního ředitele městské teplárny Zdeňka Dongrese rekordní, protože skončila až 5. června letošního roku, tedy už mimo topné období. „Minulá topná sezona byla sice dlouhá, ale dodali jsme do distribuční sítě meziročně o téměř deset procent tepla méně," řekl.

Podle Dongrese to bylo dáno tím, že zima byla mírná. V tradičně extrémních měsících, od prosince do února, nebyly velké odběry a zima byla až od března do dubna. Dalším důvodem snížení jsou i úspory odběratelů díky zateplování domů. „Za loňský rok si nikdo z Plzeňanů na nedostatek tepelné pohody nestěžoval," uvedl.

Podle Dongrese už se v posledních dnech někteří lidé ptali, kdy se v Plzni začne topit. Podle vyhlášky musí teplárny začít topnou sezonu, pokud je průměrná denní teplota dva dny po sobě nižší než 13 stupňů Celsia; měří se ráno, v poledne a dvakrát večer. V úterý byl průměr 13,1 stupně, uvedl.

Pokud se naplní předpověď a teplota bude dosahovat zhruba 14 stupňů Celsia, nechá firma kotle běžet. „Ale regulace ve výměníkových stanicích jsou takové, že když teplota překročí určitou mez, tak se zavřou samy," uvedl. Pokud teplota v neděli a v pondělí vystoupá k 20 stupňům, firma může topný systém do tří hodin odstavit.

Záleží na počasí

„Jsme připraveni operativně reagovat na vývoj počasí a v případě oteplení vytápění přerušit či temperovat objekty našich zákazníků pouze v ranních a večerních hodinách," uvedla mluvčí.

Plzeňská teplárenská loni vykázala čistý zisk 372 milionů korun, meziročně o 12 procent vyšší. Vinou poklesu cen elektřiny, která je téměř výhradním zdrojem zisku, plánuje letos podnik stejný hrubý zisk jako loni, zhruba 460 milionů korun. Loňské výnosy teplárny 2,71 miliardy korun byly asi o čtyři procenta nižší. Elektřina zajistila 1,415 miliardy korun a teplo 961 milionů korun. Podnik loni prodal 2971 TJ tepla, meziročně o dvě procenta více.

Loni v lednu zdražila firma teplo o čtyři procenta, letos v lednu o 15 procent na 480 Kč/GJ včetně DPH. Cena tepla v Plzni je podle vedení městského podniku stále druhá nejnižší v Česku.