Tím však zdražování v Plzni nekončí. Už ve čvrtek budou městští radní rozhodovat o dalším zvýšení cen vodného a stočného. Tentokrát by mělo jít o zhruba pětiprocentní navýšení. Nejvýrazněji radnice vodu zdražila v letech před dvěma a třemi lety, a to celkem o padesát procent.

Kolik si Plzeňané za teplo budou muset od ledna připlatit? Dnes stojí průměrnou rodinu topení v bytě 2+1 ročně zhruba 12 až 14 tisíc korun. Dosud totiž teplárně platí za jeden gigajoul asi 420 korun, potřebuje jich kolem třiceti. Od ledna ji to bude stát asi o dvě tisícovky více.

„I přes toto zdražení ale budou mít Plzeňané jedno z nejlevnějších vytápění v republice," připomíná předseda představenstva Plzeňské teplárenské Roman Jurečko (ODS). Podle generálního ředitele Plzeňské teplárenské Tomáše Drápely budou topit levněji jen Pardubice a Hradec Králové, které jsou napájeny z Opatovic.

Drápela odůvodňuje zdražení tím, že teplárna už zdaleka neprodává tolik elektrické energie, z čehož v minulosti profitovala až z 95 procent, a také novými nutnými investicemi. „Stovky milionů korun padnou na emise, musíme už nakupovat emisní povolenky. A další investice budou nutné do technologií, jinak nám zavřou kotle," argumentuje Drápela.

Jen povinné investice do snížení emisních limitů podle požadavků EU budou teplárnu stát do 2016 stovky milionů korun.

Opozice argumenty uznává, má ale výhrady ke 150milionové dividendě, kterou z teplárny každoročně spolkne městská kasa. „Je otázkou, zda má město jako akcionář požadovat v hubených letech stejný zisk jako dostávalo dříve," podotýká Tomáš Jílek (TOP 09).

Podobně mluví i Jílkův stranický kolega Michal Vozobule. „Udržení megalomanské dividendy je špatně," míní Vozobule a znovu poukazuje na lepení finančních děr penězi z teplárny. Z té odchází na radnici každoročně 150 milionů korun, v době rekonstrukce fotbalového stadionu přidala teplárna ještě 100 milionů korun navíc.

Ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD) ale potvrdil, že bez 150 milionové dividendy se město minimálně v příštích třech letech kvůli napjatým rozpočtům rozhodně neobejde. „Od roku 2016 se už ale počítá jen asi s 50 miliony korun, tedy s třetinou," uvedl Zrzavecký. Jenže to už bude na radnici po volbách v roce 2014 jiná politická garnitura. Podle Romana Jurečka je systém dividend z teplárny léta nastaven tak, že se městu vyplácí třetina zisku Plzeňské teplárenské.

Do rozhodnutí teplárny o zvýšení cen už nebudou nijak zasahovat městští radní ani zastupitelé. „Je to plně v kompetenci představenstva Plzeňské teplárenské," potvrdila mluvčí magistrátu Zdeňka Kubalová.