Muž podle svědků policisty velmi vulgárně urážel, plival na ně, napadal je a házel po nich vše, co mu přišlo pod ruku, včetně kamenů. Jednoho z mužů zákona tak dokonce zranil. Vše teď začal projednávat klatovský okresní soud, který může obžalovaného poslat až na šest let za mříže.

Kvůli Tanáčovi a jeho družce vyjíždějí policisté do Chudenína poměrně často a jinak tomu nebylo ani vloni v červenci, kdy je tam zavolal místní obyvatel kvůli volně pobíhajícím psům napadajícím lidi. Tanáč se s hlídkou hned dostal do sporu.

„Přijeli kvůli psovi, ale místo aby kontrolovali psa, tak chtěli vidět občanku a papíry od auta, s nímž jsme právě přijeli z nákupu. A furt to do mě hustili. Tak jsem jim řekl, že jsou kokoti a buzeranti. A jak jsem byl naštvaný, tak jsem nakopl psa, což můžu, protože je můj. A on mi chtěl dát pokutu," popsal začátek konfliktu Tanáč, který podle svědků poté zaběhl na zahradu a zpoza plotu začal na policisty plivat, velmi vulgárně jim nadával a házel po nich kameny.

„Kolegu jedním z nich zasáhl do hlavy a zranil ho," vypověděl u soudu jeden ze členů hlídky. Ta se snažila k Tanáčovi dostat, ale v tom jim vlastním tělem bránila jeho družka. „Zmlátili ji tak, až měla podlitiny a počurala se," kritizoval chování hlídky Tanáč.

Policista sice připustil, že museli použít i obušek, aby ženě mohli nasadit pouta, ale šlo podle něj o standardní zákrok. Rozhodně odmítl nějakou brutalitu. Jeho slova potvrdil i jeden ze svědků a také policejní inspekce, která se případem již dříve zabývala.

Zklidněním ženy ale zásah neskončil. Tanáč zaběhl do domu, odkud po policistech hodil květináč, vázu i další věci, a nezklidnil se ani po nasazení pout. Podle obžaloby kopl do jednoho z mužů v uniformě i do služebního vozu a ještě v autě se snažil nakopnout řidiče.

Tanáč, který už byl v minulosti několikrát soudně trestán, a nebýt amnestie prezidenta Klause, byl by stále ještě v podmínce, ale popřel, že by policistu zranil. „To není pravda," řekl a posteskl si, že ho lidé v Chudeníně nemají rádi. „Chtěli jsme žít slušně, ale oni po nás jdou od chvíle, co jsme se přistěhovali. Nevím proč, možná proto, že jsem černej," tvrdil obžalovaný, který i při soudním líčení potvrdil svérázný vztah k policistům, když je nazval parchanty.

„Nějaký poměr občan - policista je mi ukradený. Oni mají svoje zákony a já zase svoje," prohlásil Tanáč, jenž se už od 15 let léčí na psychiatrii a několikrát podle svých slov pobýval v dobřanské léčebně. Podle soudního znalce byl ale schopen plně rozpoznat nebezpečnost svého jednání.

Líčení bylo odročeno na konec března, kdy by měli být vyslechnuti další svědci a promítnut videozáznam z celého incidentu a kdy by měl zaznít rozsudek.