„Začali jsme v úterý, ale zatím máme na prodej jahod málo, jen asi padesát kilo denně a ty jsou hned pryč," říká majitel jahodárny v Radčicích Oldřich Kříž. V jiných letech přitom s prodejem začíná nejpozději začátkem června, někdy dokonce 25. května. Hlavní prodejní sezona podle něj začne příští týden, samosběr ještě o několik dní později.

A důvod takového zpoždění? Studené jaro a také vytrvalé deště a málo sluníčka v posledních týdnech. Povodně se sice radčických polí nijak nedotkly, ale škodily i samotné deště. Kvůli rozmáčené půdě se do polí nikdo nedostal. „Déle než jindy jsme dávali k jahodám slámu. Teď jen doufáme, že nechytnou plíseň," říká podnikatel, který jahody pěstuje na pěti hektarech.

Na druhou stranu jsou díky dostatečné vláze jahody velké. V hlavních prodejních dnech bývá k dispozici i více než tisíc kilogramů jahod denně.

Prodej jahod odstartuje příští týden také ve štěnovické jahodárně. „Ještě nejsou. Kvůli chladnému počasí máme zpoždění minimálně dva týdny," potvrdila  Iveta Moravcová. Natrhat si sladké plody sami budou moci lidé přijít až po dalším týdnu.

Jestli bude mít chladné jaro a deštivý květen vliv na úrodu, se Moravcová neodvažuje odhadnout. „Uvidíme, jak to bude. Loni a předloni nám jahody pomrzly. Letos to zatím vypadá dobře, ale ještě je brzo na nějaké závěry," říká pěstitelka.

Kvůli zpoždění si tak jahodovou sezonu budeme užívat i v červenci, to už je jisté. „Protáhne se určitě do poloviny července nebo i déle. Jahod bude dost a budou dlouho," ujišťuje Oldřich Kříž. Zatím je možné u něj jahody koupit za 90 korun za kilogram, později o desetikorunu zlevní. „Cena za jahody, které si lidé nasbírají sami, zůstane nejspíš stejná jako loni, tedy 55 korun za kilo," dodává Kříž.

Kolik zájemci zaplatí za jahody ve Štěnovicích, zatím nemají Moravcovi jasno. „Musíme obhlédnout konkurenci a pak teprve se rozhodneme," podotkla Iveta Moravcová.