A proto v těchto dnech upozorňují lidi, co odjíždějí na dovolenou, že se při svém návratu mohou dočkat nemilého překvapení. Doba takzvaných prázdninových zlodějů je tady. Jejich cíl je jasný. Vyhlédnou si opuštěné domy nebo byty, u kterých vědí, že jejich majitelé jeli na dovolenou, a pak se podívají dovnitř.

Před dvěma lety měl zkažený návrat z dovolené i sedmatřicetiletý Jiří z Plzně. „Tenkrát jsem se s manželkou a synem vrátil domů a byla pryč televize, hi-fi věž, počítač, ale taky pračka, lednička, a dokonce zmizelo i maso z mrazáku," svěřil se Jiří. Samozřejmě není jediný, koho tahle nepříjemnost potkala.

Policisté proto radí, co mají lidé před svým odjezdem do exotických krajin dělat. „Důležité je říct informaci o tom, že dotyčný jede na dovolenou jen malému okruhu lidí, které důvěrně zná. Je třeba také najít zodpovědnou osobu, která v době nepřítomnosti bude třeba zalévat květiny a hlavně vybírat poštovní schránku, protože to je první signál o nepřítomnosti. Rozhodně nedoporučujeme zatahovat závěsy nebo žaluzie," uvedla policejní mluvčí Ivana Telekešová.

Podle ní není ani od věci, aby cenné věci a šperky dotyčný dovolenkář odvezl ke svým známým nebo příbuzným.