„Z našeho měření, které děláme, byl konec srpna a začátek září velice suchý. I když v předchozích měsících spadlo mnoho srážek, byly to povětšinou přívalové deště, které stekly a nevsákly se," řekl Deníku pracovník hydrometeorologické stanice v Přimdě Emanuel Denk.

Sucho pocítil asi každý. Ať už se rozhodl jít na houby, kterým toto počasí moc nesvědčí, nebo když se podíval do své studny na zahradě, kde možná zaznamenal úbytek. „Studny jsou dle mého názoru nejlepším ukazatelem toho, že je vody nedostatek," říká dendrolog Jiří Kadera.

„My jsme to samozřejmě pocítili i na stromech. V některých lokalitách byly uschlé listy. Záleží samozřejmě jaký to je i strom. Protože některé mohou čerpat vodu z větší hloubky," uvádí Kadera.

Co když se ale bude takové počasí v příštím roce opakovat? „Nyní se musíme modlit, aby nám zima nadělila hodně sněhu, protože ten dává hlavní přísun vody. Žádné deště nás nespasí a v žádném případě ne ty přívalové, které v podstatě nic nezalijí. Pokud bude tedy zima mírná a v příštím roce bude málo pršet, pak by mohl být opravdu problém," říká Kadera.

Se suchem měli problémy také zaměstnanci lesů. „Lesy to samozřejmě postihlo. U nás šlo především o výsadbu nových stromů. Pro příklad uvedu sadbu nových borovicových stromků. Ty v podstatě vůbec nevyrostly a mnoho z nich zašlo. Tohle nebývá běžným jevem a přisuzujeme to počasí," říká jeden ze zaměstnanců Lesů ČR, který si nepřál být jmenován, ale redakce jeho jméno zná.

Lukáš Hilpert