Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ředitel národního parku: Mám rád silná piva, která v těle až zahřejí

Šumava /ROZHOVOR/ - Na Zelený čtvrtek odstartuje tradiční akce Zeleným pivem za zelenou Šumavu, jejímž cílem je upozornit na současný stav suchých lesů na území Národního parku Šumava. Vypitím zeleného speciálu přispějí všichni její milovníci na jejich obnovu.

27.3.2013 1
SDÍLEJ:

Na zelené pivo se těší i Jiří MánekFoto: NPŠ

Vedle jiných si půllitr zeleného piva dá i ředitel Správy Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava Jiří Mánek, a tak jsme ho právě na „pivní" téma vyzpovídali.

Jaký je váš vztah k pivu? Máte ho rád?

Zrovna nedávno jsem zaznamenal, že vyšel nový článek zveřejněný v uznávaném vědeckém časopise Alcoholism: Clinical and Experimental Research, kde bylo zveřejněno, že se dvanáctiletým výzkumem 1500 osob prokázalo, že abstinence statisticky jasně a průkazně zvyšuje riziko smrti. I proto jsem rád, že se chovám podle nejnovějších vědeckých poznatků, které aplikuji do praxe svého života. Jinými slovy, ano, pivo mám rád. Teď v zimě si ho ale moc neužívám, lepší je to v létě, kdy je tělu zapotřebí více doplňovat tekutiny.

Máte nějakou oblíbenou značku?

Rád ochutnávám regionální piva, při návštěvě různých koutů naší země. Spíše si dám pivo silnější specifické chuti, které je třeba i drahé v malém objemu. Nejvíc mě uchvátila Anglie, kde je celkem běžné, že si v hospodě můžete vybrat i z deseti druhů piv. Preferuji pivo označované jako stout. To jsou silná piva tmavě měděné až temně hnědé barvy, občas až se stopou po portském vínu. Mají specifickou bohatou chuť a jsou hladká při polknutí a v těle pak zahřejí. Když mám jít ale na pivo s kamarády a očekává se, že se bude sedět u více pohárů, pak preferuji české hořké ležáky. Bohužel na pivo do hospody zajdu maximálně jedenkrát za kvartál.

Vzpomenete si, kdy jste si dal pivo vůbec poprvé?

Kdy jsem pivo ochutnal poprvé, si nepamatuji, ale z vyprávění rodičů vím, že jednou ve třech letech, když byla u nás nějaká návštěva, jsem si zalezl pod stůl, na kterém se hodovalo, a pod tím stolem jsem si dumlal flašku s pivem. Jinak poprvé na pivo jsem šel až ve třetím ročníku na gymnáziu. Museli jsme číšníkovi lhát, že nám je 18 let. Stejně musel poznat, že nám bylo méně. Byla to dvě piva v restauraci hotelu Zlatá Hvězda ve Vimperku a zážitek to byl nezapomenutelný. Připadal jsem si potom jako na kolotoči. Tehdy to bylo nečekané poznání, které si dodnes pamatuji.

Pivo a Šumava. Jde to vůbec dohromady?

Ano, určitě! NP Šumava je přírodním pokladem dvou pivně silných krajů. Na jihu je Budvar, na západě Prazdroj. Jinak ale i na Šumavě bývala celá řada malých pivovarů a dnes se opět obnovují. Je to přesně ten typ malého podnikání, který já vnímám jako základ dobré regionální tradice, protože regionální pivo je atraktivní ve všech turisticky vyhledávaných destinacích. Máme malé pivovary ve Vimperku, na Kvildě, v Kašperských Horách a v Železné Rudě. Dřív se pivo vařilo pokud vím v Černé v Pošumaví, ve Frymburku, ve Volarech, ve Zdíkově, v Prášilech a na celé řadě dalších míst Šumavy.

Najdete si při všech svých povinnostech čas zajít si na pivko do hospůdky s těmi nejbližšími?

Na to mi opravdu čas moc nezbývá. Do hospody na pivo prakticky nechodím. Na druhou stranu celou zimu objíždím se svými syny závody na běžkách po celé republice. Protože oba závodí dobře a je po každém závodě malý důvod k oslavě, tak s jejich trenéry a dalšími rodiči malých sportovců nějaké to pivko o víkendech dáme. Není to úplně se vší kulturou v hospodě, ale při večerní přípravě a parafinování lyží před závodem. To se sejde vždycky pár trenérů a tatínků, rozebírají se výkony našich dětí a připravuje se taktika na další závod. Je to fajn relax.

O víkendu jsou Velikonoce. Držel jste tradiční půst?

Čtyřicetidenní půst jsem nedržel, ale osmadvacetidenní ano. Můj náměstek Tomáš Fait přišel s jednou specifickou dietou, kterou nakazil již celou řadu lidí a také já jsem podlehl. Dieta stála na mrkvi a červené řepě. Maso prakticky chybělo, pivo také. Velikonoce oslavím prakticky jen na Zelený čtvrtek. V pátek odjíždím na Mísečky do Krkonoš, kde jsou letos poslední závody na běžkách našich kluků. Závody budou od pátku do neděle a v sobotu si je obohatíme sledováním závodů ve ski krosu ve Špindlerově Mlýně. Přijedou závodníci ze světového poháru a očekává se i Petter Northug, takže se těšíme.

Autor: Milan Kilián

27.3.2013 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Sněhová nadílka pokryla v noci z 12. na 13. listopadu Jablonecko. Na snímku jsou turisté u osady Jizerka.
8

OBRAZEM: Nejlepší fotografie týdne

Unikátní bronzový kotel musel k lékařům.
11

FOTOGALERIE: Bronzové vědro přepisuje historii východních Čech

Experti: Zapojení Topolánka přineslo zlom v prezidentské kampani

Vstup bývalého premiéra Mirka Topolánka do souboje o funkci prezidenta republiky byl podle marketingových expertů oslovených ČTK zlomovým momentem dosavadní kampaně před volbami hlavy státu.

Radek Vondráček: Vládu s důvěrou budeme mít dříve než v létě

/VIDEO, FOTOGALERIE/ V pondělí začíná ustavující schůze Poslanecké sněmovny, během níž bude zvoleno její vedení. V čele zákonodárného sboru by měl díky hlasům ANO, Pirátů, SPD a KSČM stanout Radek Vondráček (ANO).

Povolební postup Babiše a Zemana schvaluje téměř polovina Čechů

Téměř polovina Čechů souhlasí s povolebním postupem předsedy vítězného hnutí ANO Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana. Vyplývá to z průzkumu společnosti Median pro server Český rozhlas. Babiš se snaží o sestavení menšinové vlády. Prezident, který v Lánech přijal zástupce všech parlamentních stran, mu přislíbil první dva pokusy na získání důvěry Sněmovny.

Posádka ztracené argentinské ponorky zkusila navázat spojení

Posádka pohřešované argentinské ponorky, která se minulý týden ztratila v Atlantiku při cestě na svou domovskou základnu, se v sobotu poprvé od zmizení ponorky ozvala. Podle argentinského ministerstva obrany vyslala celkem sedm signálů v délce čtyř až 36 vteřin.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT