„Otevřené flašky vyléváme. Zbylé musíme zkontrolovat podle takzvaného ´rodného listu´," sdělila vedoucí rokycanského hotelu Bílý lev. Ve skladu jim leží lahve v hodnotě deseti až patnácti tisíc. Nepočítaje další finanční ztráty v podobě nižších tržeb za posledních čtrnáct dní.

Podobnou situace však zažívají i další. „Kontroly jsou pro nás hrozně drahé, takže alkohol likvidujeme. Naštěstí zavážíme zboží dvakrát týdně, proto jsme neměli takovou škodu," řekl majitel Lebowski café baru Robert Němeček. V době úplné prohibice zde ale pokles zákazníků rozhodně zaznamenali. „Lidé chodili méně. Pili víc pivo nebo víno a tržby celkově klesly," potvrdil Němeček.

Svérázně naloží s lahvemi tvrdého alkoholu vlastník hostince Selský dvůr v Biskoupkách Tomáš Fiala. „Dnes mám zavřeno, takže sháním aktuální zprávy. Než abych flašky vylil do kanálu, raději je naleju ovcím nebo kozám, " uvedl s úsměvem Fiala.

V daleko náročnější situaci se však ocitl majitel velkoobchodu B. A. F. František Průša. Společně se svými zaměstnanci tráví ve skladě už třetí den a noc. „Čekáme na průkazy totožnosti produktů od různých výrobců. Někteří je poslali, jiní ještě ne. Pro nás jakožto dodavatele je to skutečně složitější," vysvětlil Průša. Podle získaných informací, které se Deníku podařilo zjistit, by chtěl osmdesát až devadesát procent tvrdého alkoholu mít od úterý, případně středy, už opět v oběhu.

Oproti tomu s mírnějšími ztrátami se vypořádávají například v rokycanské restauraci Vignetta. Naštěstí tady nebudou muset přistoupit k výraznější likvidaci zásob pití, protože ho kupují od jednoho dodavatele. Tamější vedoucí František Zajíček v současnosti vyřizuje potřebné náležitosti. „Výhodou je, že máme většinu alkoholu staršího data než z roku 2012. Teď komunikuji s naším dodavatelem a zajišťuji ´rodné listy´ výrobků," konstatoval Zajíček, který, stejně jako výše jmenovaní, zmírnění zákazu s radostí přivítal.

Podobný přístup k věci zvolil rovněž Josef Němec, jednatel společnosti KOLOC, která provozuje mýtskou sladovnu. Na internetových stránkách některých likérek jsou už zveřejněné informace, podle nichž lze provést kontrolu. „Rozhodně nebudu otevřené lahve letošního data zatím likvidovat. Otázka, jak s nimi naložit, totiž ještě není dořešená," upozornil v závěru Němec.