Dospělí se proto rozhodli jednat a chtějí požádat dopravní policii i vedení města, aby situaci řešili. Iniciovali proto podpisovou akci.

„Ta vznikla na popud členů školské rady z řad rodičů. Dlouhodobě pociťují problém automobilové dopravy, která je před školou před osmou hodinou ráno. Je tady pro děti nebezpečno. Auta se tady nemají kde vyhnout a děti chodí všude okolo," řekla Deníku předsedkyně rady a učitelka školy Eva Šmejkalová. 

„Navrhujeme, zda by byla možnost odstranit travní pruh u chodníku před školou a v tomto místě rozšířit vozovku, aby se projíždějící vozy měly kde vyhnout. Určitě bychom nechtěli, aby tady byl zákaz parkování s ohledem na lidi, kteří zde bydlí," nastínila jedno z možných řešení Šmejkalová.

O tématu se také hovořilo na třídních schůzkách. Rodiče tak měli možnost se s akcí seznámit a případně připojit svůj podpis. „Věřím, že nás rodiče podpoří," doplnila Eva Šmejkalová.

Vedení města o častých a nebezpečných situacích před školami v Tachově ví. Starosta Ladislav Macák však vidí problém mimo jiné i v samotných rodičích, kteří vozí děti do školy autem.

„Dnes si každý může vybrat školu, do které chce chodit. Takže se často stává, že děti z východního sídliště navštěvují školu na sídlišti západním a naopak. Řidiči vozidel přijíždějících ke škole by měli být k sobě více ohleduplnější. Často se nemají kam vyhnout, nebo si nedají přednost. Bohužel ulice je taková jaká je a my ji nenafoukneme," řekl s jistou nadsázkou starosta.

„Situace je v tomto místě opravdu špatná. Budu rád, jestli padne nějaký rozumný návrh. Jsem připraven jednat. Ovšem hledisek posouzení je několik, například, kolik by to stálo," dodal starosta Macák.

Základní škola Zárečná není jediná, která se s tímto problémem potýká, nebezpečné situace denně vznikají i před školou v Hornické ulici. Zde již byla nějaká opatření učiněna.

„Na popud jednoho z rodičů byla před školou instalována dopravní značka omezující rychlost. Osobně jsem v minulosti prosazoval, aby v této ulici byly umístěny zpomalovací retardéry. K tomu však nedošlo. Město nechalo zvýraznit vodorovné dopravní značení a před přechodem pro chodce vznikly plastické příčné pruhy," vyjmenoval opatření, která již před časem vznikla v Hornické ulici před zdejší základní školou její ředitel Radek Červený.

„Přesto i zde je ulice ráno plná aut a situace je často nepřehledná. Radil bych, aby každý, kdo ráno nemusí, se této lokalitě úplně vyhnul," dodal. Přesto by se podle Červeného možná dala bezpečnost dětí ještě zvýšit. „Nedávno mne napadlo, že by se zdejší přechod pro chodce dal upravit tak, jak je tomu v ulici T.G. Masaryka. Právě v tomto období, kdy je ráno ještě téměř tma, by se mohl přechod více zvýraznit osvětlením," doplnil Radek Červený.

Toto dění nezůstalo bez povšimnutí ani u tachovské městské policie. Její velitel, Jaroslav Klíma, zareagoval po svém.

„Rozhodl jsem, aby naši strážníci před oběma školami ráno denně hlídkovali. Je to v podstatě už dnes jejich povinnost. Jakmile si předají ranní službu, tak v době přibližně od půl osmé do osmi jsou přítomni ve zmíněných oblastech. Dopravu přímo neřídí, ale pomáhají v některých situacích dětem přejít přes přechod. Myslím, že určité výsledky to přináší, hlavně tím, že naši strážníci jsou před školami vidět a veřejnost si toho už všimla. Řidiči jsou tak podle mého názoru ohleduplnější a opatrnější. V monitorování před školami určitě hodláme pokračovat i nadále,"vyjádřil se k věci velitel tachovské městské policie Pavel Klíma. Jeho slova potvrdil i jeden ze strážníků, Josef Novotný, který ve čtvrtek ráno hlídkoval u přechodu pro chodce v Zárečné ulici. „Jsme tady denně, pokud tedy nenastane nějaká mimořádná událost. Řidiči i děti nás vnímají, možná i díky tomu zatím nedošlo k nehodě," řekl Deníku strážník.