Nahlédnout do ní ale můžete jen výjimečně.

Klub vojenské historie Infanterie Klatovy shromažďuje materiály k četnictvu už zhruba čtyři roky, a protože by byla škoda neukázat je veřejnosti, zrodila se myšlenka na expozici. Ta, ač nevelká, je rozdělena do dvou hlavních částí.

V prostorách před kanceláří návštěvník uvidí čtyři panely, které dokládají činnost četnictva na Klatovsku. První panel je věnován historii četnictva v letech 1850 až 1945, kdy bylo v podstatě zrušeno. Na druhém panelu je nastíněna struktura četnictva na Klatovsku, která byla velmi bohatá.

„Třetí panel představuje specializované četnické útvary a čtvrtý panel oběti z řad četníků," uvedl Miloš Skořepa z klubu vojenské historie, který je zároveň policejním komisařem, a dodal: „Expozice umístěná v jedné z kanceláří územního odboru představuje kancelář velitele četnické stanice. Je zařízena podle předpisu z roku 1927."

Památka na otce

Do kanceláře četnického velitele z první republiky přišli nahlédnout lidé všeho věku, od předškolních dětí po seniory. Někteří ze zvědavosti, jiní kvůli oživení vzpomínek.

„Můj tatínek sloužil jako četník. Začal v Kraslicích, pak byl v Hrádku u Sušice, pak v Dlouhé Vsi. Tam ho zastihla okupace. Válku strávil v Žichovicích, kde byl do roku 1945. Poté byl do roku 1948 jako vrchní v Chudeníně. A pak ho propustili do penze bez penze," zavzpomínala Jaroslava Šťastná z Klatov, která klubu vojenské historie přinesla některé památky na svého tatínka i na dědečka, který byl také četníkem.

„Dala jsem jim fotografie, křestní listy, úmrtní i oddací listy a také knížku. Věřím, že se jim to bude hodit," řekla Deníku seniorka.

„Vítáme cokoliv, co se týče četnictva - fotografie, dokumenty, součásti výstroje a výzbroje, prostě vše, co nám budou lidé ochotni poskytnout. Za vše jsme moc rádi, protože budeme moci rozšířit expozici a ukázat, jak četníci žili a pracovali," dodal Skořepa, podle něhož stále chybí například služební šavle.

Pokud jste do historie četnictva dosud nenahlédli, musíte si počkat. Další možnost bude až v září. Stanice totiž nemůže být veřejnosti přístupná trvale, neboť by omezovala policejní provoz v budově.