To se ale nelíbí rodičům a vyvolali dvě schůzky se zástupci vedení města i nově vzniklé příspěvkové organizace Základní škola Planá. Na nich jim řekli, že se jim nelíbí stěhování žáků mezi budovami i komunikace ze strany školy. „Děti domů přišly s pláčem, že půjdou na Valy. Jen tak jsme se dozvěděli, že má škola takový záměr. Nikdo nám nedal možnost se k věci vyjádřit," říká maminka Jana Strnadová.

„Tvrdí, že potřebují uspořit zhruba půl milionu korun. Měli by zprůhlednit financování, aby bylo vidět, jak školy hospodařily a zda by se nedalo ještě rok počkat. Počkat do doby, než budoucí deváťáci školu vychodí. Jsou kolektiv, mají dlouholeté kamarády," namítá další maminka s tím, že jim předem nikdo o přerozdělování oficiálně nic neřekl.

Děti a rodiče se bojí i šikany ze strany žáků z Valů. „Přes různé kamarády nám vzkázali, že nám to nedarují," popisuje vztahy mezi oběma budovami žačka Stanislava Jaščurkovská. „Nechci jít na Valy. Jsou tam strašní žáci," brání se přesunu čtrnáctiletá Alexandra Synková.

Ředitel reaguje

„Každý, kdo zažil nějaké slučování škol, může potvrdit, že nějaké problémy, které se vyskytly před slučováním i po něm, vyvstaly," upozorňuje nový ředitel školy Luboš Beran. „Co se týče otázky šikany - sami jsme z úst některých rodičů slyšeli, že se v minulosti objevily její příznaky v obou bývalých školách. Nyní záleží i na našem chování a spolupráci mezi rodiči, pedagogy i samotnými žáky. Navzájem nám nepomůže ani to, když budeme tvrdit, že je někde jen něco negativního," domnívá se ředitel.

Zmínil i otázku financování. Říká, že neví, jak byli rodiče o finanční stránce informováni v minulosti. Byl jmenován až po sloučení, tedy 1. července 2012. „Snažil jsem se na schůzkách všem přítomným vysvětlit, jak financování škol probíhá. Žádné bližší informace požadovány nebyly," říká. To může redakce Deníku potvrdit.

Půjdou od sebe

Nyní už je ale jasné, že děti budou muset od sebe odejít. Ve hře ještě zůstávají klíče, podle kterých budou přerozděleny. Jeden počítá s tím, že by se žáci někdejší 8.B z budovy na náměstí rozdělili zhruba napůl, přičemž by jedna půlka odešla do 8.A (9 žáků) a druhá do osmičky na Valech (11 žáků). Tím by na obou školách vznikly v novém školním roce dvě devítky se stejným počtem dětí.

Další klíč počítá s tím, že by se žáci mezi sebou dohodli a z každé třídy na náměstí by odešlo na Valy jen určité menší množství dětí. Dodejme, že zákon stanovuje maximální počet dětí ve třídě na třicet. O další individuální rozšíření musí ředitel složitě žádat. Do žákovské rošády zároveň vstoupila i Evropská unie. Ta totiž na náměstí financuje speciální jazykovou výuku ruského jazyka a dovedností z angličtiny.

Žáci, kteří předměty navštěvují mají tak jistotu, že na náměstí zůstanou. Výuka vázaná na dotační tituly z EU se ale na Valech neuskutečňuje. „O tom, kam by měl být daný žák zařazen, se jednotlivci, o kterých se jednalo na posledním sezení, dozví písemnou formou," ubezpečuje ředitel Beran.

Kantoři zatím zůstanou

Je také nutné počítat s tím, že na obou školách musí zůstat učitelé, kteří zde působili doposud. Někteří rodiče totiž na poslední schůzce namítali, že by se mohli kantoři mezi školami přesouvat. Ovšem, momentálně to neumožňují nejen pracovněprávní vztahy, ale i důvody ryze praktické.

„Zažila jsem to sama. Máte desetiminutovou přestávku a ze třídy neodejdete okamžitě. Několik minut to trvá. Často se ještě žákům věnujete. Přesun se nedá zvládnout," argumentovala zástupkyně ředitele Zuzana Kokaislová. Obě školy jsou od sebe vzdálené zhruba půl kilometru.

Šetřit se prý musí

O tom, že musí nejen v Plané šetřit, svědčí i nedávné rozhodnutí ministerstva školství. To totiž hodlá do konce roku uspořit na základních a středních školách bezmála dvě miliardy korun. Kvůli tomu kraje i stát snížily od začátku léta školám rozpočty a ředitelé nemají například jinou možnost, než snížit kantorům tarifní platy nebo jim odebírat osobní hodnocení. V jejich kompetenci je i slučování tříd.

„Další alternativy vývoje jsou záležitostí koncepce školy a se všemi možnostmi nelze předem počítat. Řada situací vyplyne z daných souvislostí jako je tato. Toto rozhodnutí pro nás není jednoduchou a příjemnou záležitostí, ale současné změny probíhající kolem státního rozpočtu si danou reakci ze strany vedení školy vyžádaly," uzavírá ředitel Luboš Beran.