„Tento konkrétní strom je symbolem přátelství mezi sousedními národy v srdci Evropy," zmínil  řezenský biskup Rudolf Voderholzer po mši svaté, kterou sloužil v bazilice svatého Petra, a později i při audienci u papeže Františka , který přijal zástupce obou měst.

Zatímco Domažlice věnovaly samotný strom, který zhruba šedesát let vyrůstal v areálu roty Pohraniční stráže na Bystřici, Waldmünchenští  zajistili celou organizaci převozu, financování náročné akce i mnoho dalších jednotlivostí. Přípravy ležely z velké části na členech tamního spolku Trenckfestspiele.

„Celý rok dopředu například tamní ženy připravovaly vánoční ozdoby," připomněl Jan Benda, ředitel Domažlických městských lesů, který se vatikánské slavnosti osobně zúčastnil podobně jako domažlický starosta Miroslav Mach a místostarosta Karel Štípek.

Domažlický starosta měl projev v italštině 

„Strom rostl na místech, kde byla dříve rozdělena Evropa, státy i lidské osudy," zmínil Mach při krátkém projevu v italštině. Zakončil jej vánočním přáním všem přítomným.

O stromu jako symbolu sjednocené Evropy mluvili i vatikánský prefekt, ministryně bavorské vlády pro evropské záležitosti i tajemník spolkové vlády. Páteční slavnosti se ve Vatikánu osobně zúčastnili i plzeňský biskup František Radkovský a pražský arcibiskup Dominik Duka.

Dar stromu z českého pohraničí má i charitativní rozměr. „Plánuje se, že poté, co smrk splní svoji roli vánočního stromu, bude dřevo z něj použito na výrobu dětských hraček, které budou prodány, a výtěžek poputuje na dobročinné účely," říká domažlický místostarosta Karel Štípek a dodává: „Podobně to bude i s ozdobami, které budou prodány jako suvenýr."