„Každý rok se říká, že je stavba obchvatu na spadnutí, ale nakonec z toho není nic. Myslím, že jestli se někdy konečně udělá, tak už tady dávno nebudu,“ dodává sedmašedesátiletý muž.

Jan Mareš se naopak naděje nevzdává: „Doufám, že se do pár let obchvat postaví, čím dřív, tím líp. Lidi už si na to možná zvykli, ale faktem je, že po silnici přes náměstí, která není nijak extra široká, jezdí pořád jeden kamion za druhým, není to tu bezpečné, je tu hluk a prach. Takhle přece nemá náměstí vypadat,“ poznamenává.

Staňkovští i Ředitelství silnic a dálnic ČR jsou přitom na výstavbu obchvatu připraveni. Vydáno je i stavební povolení, jediné co chybí, jsou peníze.

„Jednali jsme s hejtmanem Plzeňského kraje Milanem Chovancem, který nás ujistil, že podpora kraje ve výstavbě obchvatu Staňkova je jednoznačná,“ popisuje starosta města Alexandr Horák.

„Sjednal nám schůzku s náměstkem ministra dopravy Lukášem Hamplem. Dozvěděli jsme se, že peníze ve státě nejsou ani na akce, které už probíhají, ale  že se nyní stavba obchvatu přehodnotí z finančního hlediska. Mohla by pak vyjít levněji a snadněji se realizovat,“ dodal starosta s tím, že následné jednání se bude konat v měsíci červnu. „Může se také stát, že některá z plánovaných akcí 'vybouchne' a zbudou peníze, které bude potřeba utratit v nějakém projektu. V takovém případě my čekáme připraveni,“ dodal Horák.