„Většinou jsem se snažil vybírat lidi ze správy parku kvůli kontinuitě. Pouze na úseku vnitřní správy, která se stará o chod organizace a ekonomické zázemí, jsem potřeboval spíše pohled zvenčí, nový vítr a nové myšlenky," okomentoval svoji volbu Mánek.

Novým náměstkem pro vnitřní správu se stal Jiří Kvapil. Do NPŠ přichází z pozice tajemníka a ekonoma města Železná Ruda. „Pro ředitele, který chce spolupracovat s obcemi, je důležité znát jejich problematiku a jejich potřeby i ekonomické problémy, to pan Kvapil výborně splňuje," uvedl Mánek.

Pravou rukou ředitele se stal Tomáš Fait, dřívější náměstek pro lesní ekosystémy. Fait nyní přebírá odbor vnějších vztahů. Bude řídit informační a strážní službu a postará se o propagaci a marketing správy parku. „Rád bych představil šumavský národní park jako unikátní destinaci naším i zahraničním návštěvníkům, kteří mají respekt k přírodě, hledají aktivní odpočinek, poučení i relaxaci," řekl Fait. Plánuje i rozšíření nabídky informačních středisek parku, vylepšení infrastruktury pro turistiku i poznávání přírody a programů pro veřejnost.

Ve funkci náměstka pro péči o ekosystémy národního parku ho střídá Jan Kozel. Na správě parku pracuje 10 let. Nejvíce odsloužil na územním pracovišti v Českých Žlebech v pozici zástupce vedoucího. Také pracoval ve vedení správy parku, kde již jednou řídil celý lesnický provoz Národního parku Šumava za doby ředitelování Aloise Pavlíčka.

Náměstkem pro státní správu zůstává Václav Braun, který celoživotně pracuje v oboru ochrany přírody, náměstkem pro ochranu přírody a krajiny bude Miroslav Böhm, který na správě parku je osm let. Poslední roky jako vnitřní auditor.

„Pro mě je důležité, aby náměstci byli ve svých agendách většími odborníky, než jsem já sám, chci v nich mít odbornou oporu. Věřím, že má volba je nejlepší možná," uzavřel ředitel Mánek.