Není to jediná zajímavost u tohoto dárce. Především je nutné zmínit, že byl nedávno oceněn Oblastním spolkem Českého červeného kříže v Domažlicích za rovnou stovku odběrů. „Ve skutečnosti už jich mám 114," říká Blahník poté, co zjistí, že se našich všetečných otázek hned tak nezbaví.

„Krev už dávám téměř třicet let, s výjimkou doby, kdy jsem byl na vojně. Tam nebyla příležitost. Mé dárcovství začalo tehdy, když jsem v Plzni studoval na ´průmyslovce´. V té době už jsem věděl, že chci dělat strojvedoucího a napadlo mne, že bych mohl začít chodit na odběry. Jen tak, co kdyby se někomu něco stalo. A už mi to zůstalo," vzpomíná na začátky svého dárcovství otec čtyř dětí.

Petr Blahník začal v době, kdy měl na kontě zhruba sedmdesátku odběrů krve, dávat místo ní krevní plazmu. Byl o ni zřejmě zájem i z důvodu, že je nositelem nejrozšířenější krevní skupiny A+.

„Tehdy se mě dotázali, zda bych nechtěl dávat raději plazmu. Odběr krve je samozřejmě rychlejší, to je člověk hotový za deset minut. Když však dává plazmu, leží tam přes hodinu. Ale mně to nevadí," vypráví.

Cestu do Klatov rád absolvuje na kole. „Bydlím v Domažlicích, ale na odběry nejezdím po hlavní silnici. Volím cestu přes Chodskou Lhotu a Pocinovice. A zpátky už někdy nejezdím celou štreku, člověk je unavený, takže se kousek, tak půl cesty, svezu vlakem," vysvětluje Blahník.

Jeho ´cestování´ už se doneslo do transfúzní stanice. „Neříkají mi na to nic a já takhle alespoň dělám něco pro své zdraví," zakončuje dárce.