„Byl jsem s rodinou na procházce.  Měli jsme s sebou dvě děti ve věku tři a jedenáct let. Strom spadl asi 30 metrů od nás. Zcela bez varování, ani nezapraskal. Vyrůstal jsem v lese, můj otec byl hajný. Znám tedy dobře zvuky, které se ozývají při kácení nebo padání stromů. Ale neslyšel jsem nic, co by nás mohlo varovat. Paradoxem je, že bylo v podstatě bezvětří a poměrně hezké počasí. Volal jsem městskou policii a ti pak zavolali hasiče. Příjemný pocit to rozhodně nebyl," říká Rostislav Netrval z Klatov.

V parku roste mnoho vzácných dřevin, například liliovník tulipánokvětý, jedlovec kanadský, jinan dvoulaločný a další vzácné dřeviny. Stávající stav výsadeb je ale ve většině případů špatný. Dle posledního zpracovaného dendrologického průzkumu z roku 2007 je pouhých šest procent stromů v dobrém zdravotním stavu.

U ostatních dřevin je doporučeno odborné ošetření, zdravotní řez či  dokonce jejich vykácení. Zdravotnímu stavu stromů neprospělo ani necitlivé asfaltování, které se v hojné míře použilo v minulých letech. Kořenový systém mnoha stromů při něm utrpěl závažné nevratné škody.

Chystá se revitalizace

Město Klatovy chystá celkovou revitalizaci Mercandiniho sadů. Ta se bude odehrávat v několika krocích, první fází bude ošetření stromů. Zrušeny by měly být necitlivě vyasfaltované cesty v parku. Asfalt zůstane pouze na těch cestách, kde je jeho použití  nezbytné pro dopravní obsluhu parku. Na ostatních místech bude asfalt nahrazen takzvanými  mlatovými chodníky.

Město park sleduje

„Přibližně 130 z téměř 1500 stromů je  ve stavu, který se dá označit jako havarijní," říká místostarosta Klatov Václav Chroust.  „Jakmile zjistíme, že některý strom by mohl obyvatele ohrozit, zajistíme ihned jeho pokácení. V této věci spolupracuje odbor životního prostředí s Technickými službami města Klatov, podnětem často bývají i informace od občanů. Pochopitelně, že zcela bez rizika není žádný park, ani les. Při silném větru je třeba být opatrný všude," dodává Chroust.

„Po dokončení dendrologického průzkumu, který město zadalo, budou stromy, označené jako nebezpečné, vykáceny. Dříve než se ale může k pokácení jakéhokoliv stromu přistoupit, musí se uskutečnit správní řízení, v němž se mohou vyjádřit jak občanská sdružení, tak odborníci. Ošetření ostatních stromů a koncept náhrady vykácených stromů bude na základě dendrologického průzkumu připraven ve spolupráci s architektem krajinářem. Chceme, aby park byl zdravý a vypadal hezky," konstatuje Chroust.

V parku jsou již opravené barokní sochy, na řadě je odbahnění a úprava rybníka, který má plochu jednoho hektaru. „Odbahnění rybníka bude spojeno s vybudováním přístaviště s loďkami, to je, mimochodem, jeden z návrhů architektonického workshopu, jenž se konal minulý rok. Rybník bude revitalizován, stejně tak i ostrůvek, který v něm je," informuje Chroust.