A to se nelíbí představitelům a úředníkům takzvaných dvojkových obcí. „Tyto obce a města by nepřišla jen o vedení matrik, ale o veškerou agendu spojenou se státní správou," řekla Deníku tajemnice plánského městského úřadu Stanislava Fojtíčková.

Města se tedy rozhodla sepsat výzvu a adresovat ji vládě, poslancům a senátorům. Vyslovují se kategoricky proti této podobě reformy. „Zrušení výkonu státní správy na obcích I. a II. stupně s sebou přinese zrušení stavebních úřadů, matrik, odebrání agend řešení přestupků proti občanskému soužití, vydávání rozhodnutí o předepsání finančních odvodů za odnětí zemědělské půdy ze zemědělského půdního fondu, rybářských lístků a podobně," píše se ve výzvě.

Deníkem oslovení tajemníci městských úřadů v Plané, Bezdružicích a Boru se shodují v několika argumentech. Pokud reforma projde tak, jak je v této chvíli zamýšlena, bude to znamenat další vzdálení státní správy od obyčejných občanů a propuštění přebytečných úředníků. „Stačí, že lidé už teď musí kvůli cestovním pasům a občanským průkazům dojíždět buď do Tachova, nebo Stříbra. Například svatbu v Plané sice budete moci mít, ale zajišťovat ji bude matrikářka z Tachova, tedy pokud bude mít vůbec čas sem dojíždět," podotkla dále Fojtíčková.

Zatímco pro několik úřadů na Tachovsku znamená připravovaná reforma v současné podobě téměř jejich likvidaci, úřady dvou největších měst okresu, by čekaly problémy opačného charakteru. Musely by převzít správu od těchto úřadů. „Reforma bude mít tvrdý dopad na takzvané dvojkové obce i na nás. Stát neustále přesouvá kompetence na naše úřady, na druhou stranu k jejich výkonu jsou potřeba finance, ty ale nedostáváme tak, jak bychom potřebovali. To znamená, že v podstatě suplujeme stát a z našich peněz," vyjádřil se k věci tajemník Městského úřadu ve Stříbře Radek Strankmüller.

„Podle mých informací o dané věci vím jen to , že by takzvané dvojkové obce (obecní úřady) měly v podstatě úplně přestat poskytovat některé služby, které nyní občanům zajišťují. Myslím si ale, že stát na toto ještě není připraven," pokračoval tajemník.

„Není to jen o tom, že bychom přikoupili talzvaný balík papíru navíc. Nárůst agendy je organizačně složitá věc. Musíte úředníky přijmout, řádně proškolit, zaplatit a také je někam umístit. Nemalé náklady je nutno počítat také na úpravu a posílení počítačové sítě. I pro naše město toto bude velká finanční zátěž. Jinak ale zatím nejsem s návrhem plně seznámen, takže ho nemohu více komentovat," dodal tajemník úřadu Radek Strankmüller.