Obyvatele okolních domů to štve. „Jen díky pozorným lidem se nám daří časté ohníčky u domů hasit. Nechceme ani domyslet, co by se stalo, kdyby od nich něco chytlo," říká starší paní. Maminky, které tu chodily s dětmi na pískoviště, se bojí, aby potomci nechytili nějakou nemoc.

„Prý se ale nemáme bát, údajně měli být všichni obyvatelé ubytovny přeočkováni na žloutenku a neštovice. Ale když vidíme děti z ubytovny, jak vyhazují z odpadkových košů pytlíky se psími exkrementy a matlají se v tom nebo jak klidně močí na pískovišti, tak nevím," přidává se jedna z nich.

„No, aby to tu nedopadlo jako v Budějovicích. I tady to zavání sociálními bouřemi, proč máme jako většina stále mlčet a nechat si všechno líbit od skupiny nepřizpůsobivých," je slyšet další hlas. Kritici chtějí zůstat v anonymitě, bojí se, aby se jim někdo nemstil.

Dříve ve vnitrobloku v areálu, o němž je řeč, bývala škola a mateřská školka. V roce 2009 odprodalo město část zařízení soukromé společnosti a ta je přestavěla na ubytovnu s kapacitou 59 osob. Dříve zde bydleli Slováci a Rumuni. Chodili celé dny do práce, takže to podle místních ještě šlo. Ale co se sem nastěhovaly rodiny sociálně slabší, nespokojenost se zvyšuje.

„A zastání nemáme nikde, posílali jsme na úřad obvodu několik peticí, a úřad mlčí nebo řekne, že jde o rasovou nesnášenlivost. Ze zdejšího pískoviště nás vytlačili, jejich děti tu jsou bez jakéhokoli dozoru, ničí veřejný majetek. A maminy z okolních domů se na hřiště už bojí chodit…" znějí hlasy kritiků, kteří sepsali další stížnost, v níž mimo jiné požadují zpřísnění kontrol sociálních pracovníků přímo v ubytovně a častější přítomnost policie.

„O petici nic nevím, ale zaznamenali jsme stížnost na portálu Bezpečné město, kde občané upozorňovali na postříkání fasády domů, tam zasahovala policie a pachatele zadržela," uvedl Vladimír Tichý, místostarosta městského obvodu 1.

Zdůraznil, že ubytovna je soukromý objekt, a tak prý úřad těžko může zasahovat do práv jejího vlastníka. „Nic jiného lidem nezbude než vždy volat policii. To, že tam strážníky nevidí, ale neznamená, že situaci nemonitorují. A odbor sociální musí dostat právě od nich nebo občanů podnět. Tento týden chceme jednat s odborem sociálních věcí a odborem bezpečnosti a v našich možnostech situaci řešit," přislíbil Tichý.

„Setkání by se mělo uskutečnit samozřejmě i za účasti správce ubytovny, policie a městské policie," doplnila mluvčí městské policie Jana Pužmanová. Podle jejích slov městská policie už ve vnitrobloku Žlutické ulice, kde se nachází i občanské sdružení Motýl, křesťanská školka a zmiňovaná ubytovna, zintenzivnila dohled.

„Několikrát denně i během noci sem zacházejí strážníci, aby dohlédli na dodržování veřejného pořádku, případně zabránili vandalismu," pokračuje Pužmanová. Městská policie už podle jejích slov také navrhla, aby byl prostor ubytovny „nějakým vhodným způsobem" oddělen od prostoru organizace Motýl, pečující o zdravotně postižené.