Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Učni z hotelové školy letos napečou 1800 kilogramů cukroví

Plzeň - Vanilkové rohlíčky, linecké či srdíčka z vaflového těsta slepená ořechovou náplní a politá čokoládou. To jsou jen některé z patnácti druhů vánočního cukroví, které už od posledního listopadového týdne v rámci odborného výcviku pečou budoucí cukráři a cukrářky z Hotelové školy v Plzni.

12.12.2013
SDÍLEJ:

Vánoční cukroví už od listopadu pečou i budoucí cukráři a cukrářky z Hotelové školy v PlzniFoto: DENÍK/Vlastimil Leška

Celkem pod jejich rukama vznikne 1800 kilogramů cukroví. Byly to třeba tmavé třené kousky plněné marmeládou, polité čokoládou a posypané mandlemi. „Zrovna tento druh lidé doma moc nedělají, je totiž obtížnější na výrobu," vysvětluje vedoucí žákovské cukrárny Marcela Starcová s tím, že cukroví se vystříkává ze sáčku, na což už je potřeba určitý cvik.

„Myslím, že mi to šlo dobře," říká studentka druhého ročníku Eliška Glaserová, která se na přípravě vánočního cukroví podílí i doma. Díky dívčiným znalostem ze školy rodina změnila recept na kokosky. „Dřív jsme je pekli jinak, teď jsou ale chutnější," dodává studentka.

Příprava cukroví v cukrárně, i té žákovské, se od té domácí liší hlavně v množství. Tomu jsou uzpůsobené i některé postupy. „Všechny náplně, včetně marmelády do lineckého, stříkáme sáčky. Kdybychom je měli mazat nožem, jako to dělají lidé doma, tak se z toho zblázníme," říká Starcová a dodává, že samotné zdobení má ale vypadat co nejvíc domácky.

V nabídce je tukové a máslové cukroví

Zatímco receptury na přípravu cukroví zůstávají stejné, zdobení se škola každý rok snaží obměňovat. Jednou je cukroví posypané oříšky, jindy kokosem nebo barevnými kuličkami. S náplněmi už to tak lehké není. „Zde jsme limitováni trvanlivostí. Máslové krémy proto připravovat nemůžeme," vysvětluje Starcová.

Objednávky na cukroví škola uzavřela už v říjnu. Pro veřejnost je ale stále k dostání v žákovské prodejně v Bendově ulici v Plzni. V nabídce je tukové a máslové cukroví. „Větší sháňka je po máslovém, třebaže je o něco dražší. Lidé dnes chtějí spíš kvalitu a naše cukroví je opravdu z másla," říká Starcová, která přiznává, že sama je pověstnou kovářovou kobylou. „Doma dělám jen dva druhy, které máme nejradši, a tím končím," uzavírá mistrová.

Autor: Hana Pražáková

12.12.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vladimír Mečiar a Václav Klaus
31 7

Klaus a Mečiar: Rozpad Československa byl nevyhnutelný

Vteřiny dne 11. prosince 2017

Vteřiny dne. Rychlý přehled pro ty, kteří nemají čas číst

Prezidentští kandidáti: Společná evropská armáda není reálná

Společná evropská armáda není reálný projekt a nemohla by fungovat. Shodla se na tom dnes pětice prezidentských kandidátů, kteří debatovali v pražském kině Světozor v rámci projektu studentských prezidentských voleb, které pořádá společnost Člověk v tísni.

OBRAZEM: Policisté našli v kotci dvě fenky, jež málem zemřely hladem

Dvě zbědované fenky našli policisté na Šumavě mezi Železnou Rudou a Alžbětínem. Obě byly zavřené v kotci a na pokraji smrti.

Konec bezvládí. Český fotbal si zvolí nového šéfa

/INFOGRAFIKA, ANKETA/ Malá hádanka na úvod: dokážete si tipnout, kolik peněz za jeden rok spolyká český fotbal? Teď malá chvilka na vaše odhady. A dost… Správná odpověď zní: skoro celou miliardu korun.

Brňané mají školu smyku za rohem. Na novém polygonu řidiče rozhodí tržná deska

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Námraza na silnici překvapila před dvěma lety řidiče z Brněnska Václava Hájka. „Dostal jsem smyk a skončil v příkopu. Byl to jeden z důvodů proč jsem si zaplatil školu smyku v Jihlavě,“ poznamenal. Od pondělí už jihomoravští řidiči na polygon nepojedou daleko. Představitelé firmy Polygon Brno otevřeli nový areál u Masarykova okruhu.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT