"Došlo ke zřícení stropní konstrukce mezi sály kin. V celém centru bylo tou dobou zhruba 800 lidí, asi 90 jich bylo v kině. Zranění jsou tři lidé, jeden utrpěl lehká zranění při pádu stropní kontrukce, druhý při odklízení sutin a třetí je v šoku," informovala v 15 hodin mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

„Zatím jsme odvezli jednu ženu na urgentní příjem do fakultní nemocnice. Zůstáváme na místě," uvedla mluvčí krajské záchranky Lenka Ptáčková, podle níž bylo zraněno pět lidí. Rozsah zranění neupřesnila.  „Mladá žena má lehčí poranění. Není v ohrožení života ani zdraví. Její stav je stabilizovaný," řekl v 16.30 hodin administrátor plzeňské fakultní nemocnice Milan Topinka.

Podle svědků se zřítil sádrokartonový strop mezi pokladnami a schody ke kinosálům o ploše desítek metrů čtverečních. Ze stropu se po odloupnutí sádrokartonu začala lít voda.

„Uvolnily se části sádrokartonových podhledů v části předsálí kina. Z důvodu napojení konstrukce podhledů na systém protipožární ochrany došlo k poškození a aktivaci celého systému protipožární ochrany budovy nákupního centra," uvedla v prohlášení za firmu Plzeň Plaza Anna Rýznerová.

Příčina havárie podle ní není známa. Strop při pádu poškodil vodovodní potrubí a proud vody se podařilo zastavit až po čtvrthodině. „V tuto chvíli nemáme informace, že by došlo k poškození konstrukcí stropů či podhledů v jiných jednotkách nákupního centra," uvedla. Statik posoudí stav nosných konstrukcí a určí další postup. Centrum bude zavřeno nejméně do pátku.

Nefungoval ani jeden požární hlásič?

„Právě jsem obědval sushi v restauraci v Plaze, když se mi přímo před očima zřítila část stropu. Bylo to v místě před kinem, kde prodávají popcorn. Viděl jsem, jak to padalo, všude prach, oblaka prachu. Nikdo nevěděl, co se děje, zavalilo to slečnu, která tam obsluhovala. Všichni muži se zvedli od stolků a šli pomoci," popisuje událost přímý svědek Jiří N. Tvrdí, že v Plaze nefungoval ani jeden požární hlásič. „Také nikdo nebyl schopen vypnout elektřinu, přestože všude tekla voda. Bylo obrovské štěstí, že se nestalo nic horšího," dodal svědek.

Krátce před patnáctou hodinou pustila policie do objektu zaměstnance firem, aby si vyzvedli osobní věci, ale okamžitě po jejich převzetí museli objekt opustit. Venkovní parkoviště, kde postávaly desítky lidí, bude do pátku uzavřené, v provozu zůstal jen sousední parkovací dům.

Hasiči evakuovali 800 lidí

Obchodní centrum Plaza je celé obehnané policejní páskou a policisté dovnitř nikoho nepouštějí. Hasiči uvedli, že evakuovali 800 lidí. Podle policistů i hasičů se obchodní centrum znovu otevře až v pátek, multikino zrušilo všechny čtvrteční projekce. Desítky zaměstnanců ale postávají na venkovním parkovišti a zatím jim nikdo neřekl, že mohou jít domů.

„Všichni lidé byli evakuováni a centrum už zůstane po celý čtvrtek zavřené," řekla k události policejní mluvčí Martina Korandová. „Začaly také úklidové práce a čekáme až na místo dorazí statik," konstatovala.

Kryté patrové parkoviště vedle Plazy je podle Korandové stále v provozu, venkovní parkoviště policisté uzavřeli stejně jako silnici, která se těsně kolem centra vine. „Tvořily se kolony, ale doprava se po chvíli zklidnila," podotkla mluvčí.

Informační linka pro zákazníky

Obchodní centrum kvůli mimořádné události také zřídilo informační linku, na niž se mohou zákazníci obracet s veškerými dotazy. Telefonní číslo je 257 090 600.

Martin Vavřík, který provozuje v Plaze prodejnu s telefony, řekl, že jeho zaměstnanci museli narychlo zavřít, když přišli policisté a nařídili všem opustit komplex. „Co přesně se stalo, nevíme, prodejnu máme ve spodních patrech a že se o patro výš něco stalo, naši lidé nejprve ani nezaznamenali," řekl Vavřík.

Podle radního města pro bezpečnost Roberta Houdka (ODS) je důležité, že se nikomu nic vážného nestalo a teď je třeba počkat na důkladné vyšetření proč se podhled zřítil. „Byl tam problém s vodou, ale zatím není jasné, zda nejdřív praskla voda a kvůli tomu spadla ta podmáčená část, nebo jestli voda tekla až když to spadlo," uvedl Houdek. Každopádně řekl, že radnici bude zajímat technický stav budovy a důvod, proč k havárii došlo a také to, zda se to nemůže v budoucnu opakovat.

Obchodní a zábavní areál Plaza, Fantasy Park a parkovací dům za 1,2 miliardy korun v centru Plzně byl veřejnosti otevřen loni v prosinci 2007, desetisálové multikino Cinema City o čtyři měsíce později.

Zřícené stropy ve veřejných budovách

Případy zřícení stropů ve veřejných budovách, které neprocházejí rekonstrukcí, jsou poměrně vzácným jevem. Letos v lednu se v hypermarketu Globus na pražském Zličíně propadla část stropu nadzemních garáží. Pod sutinami zůstal dodávkový vůz patřící hypermarketu; nikdo nebyl zraněn.

V listopadu 2011 se v Rumburku na Děčínsku zřítil strop v bývalé továrně Bytex. Trosky zavalily zaměstnance firmy, která budovu vyklízela. Muž následkům zranění podlehl. V únoru 2008 se náhle propadl strop v Ústavu sociální péče v Jinošově na Třebíčsku. Jeden klient ústavu byl při nehodě vážně zraněn.